Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg pieczony z cebulą, cytryną, koperkiem i masłem.

Pstrąg pieczony z cebulą, cytryną, koperkiem i masłem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 224

Dodano:

Odsłon: 247

W moich propozycjach na blogu ryba jeszcze się nie pojawiała więc dziś na moim talerzu zawitał pieczony pstrąg. Delikatna ryba łączy się z cytryną i koperkiem w idealne danie, którego nie może ominąć żaden smakosz. Tak więc zapraszam na mojego pieczonego pstrąga

Składniki

  • Pstrąg patroszony 2 szt
  • Cytryna 1 szt
  • Cebula 2 szt
  • Czosnek 4 ząbki
  • Koperek 1 pęczek
  • Masło 50 g
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pstrąg pieczony z cebulą, cytryną, koperkiem i masłem.

Przygotowanie

  1. Przygotowanie danie zaczynam od nazwijmy to farszu z cytryny jednak jest to moim zdaniem rodzaj marynaty, który nada naszemu pstrągowi wyjątkowego smaku.
    Cytrynę sparzymy i dokładnie szorujemy następnie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na suchą ale rozgrzaną patelnie. Mocno przypiekamy z obu stron. W między czasie cebulę obieramy i kroimy w półplastry, dodajemy do cytryny na patelnie. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry. Całość podsmażamy 2-3 minuty. Następnie przekładamy do miski i zostawiamy do wystygnięcia.

  2. Pęczek koperku drobno siekamy, pozostałe 2 ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Do miseczki wkładamy miękkie masło, koperek i czosnek. Następnie przyprawiamy solą do smaku i rozcieramy wszystko na jednolitą masę.

  3. Na blachę wyłożoną pergaminem nalewamy niewielką ilość oliwy z oliwek ( rozcieramy ją ręką po całym pergaminie). Następnie układamy umytego i osuszonego pstrąga. Ryby nacinamy w poprzek robiąc małe kieszonki. W przygotowane kieszonki wkładamy masło roztarte z koperkiem a środek ryby faszerujemy cytryną z cebulą.

  4. Tak przygotowane pstrągi wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 20 minut. Po tym czasie pieczony pstrąg jest gotowy do jedzenia. Smacznego!!

    Pamiętajcie tylko, aby nie jeść tej cytryny z cebulą ze środka ryby jest to jedynie farsz, który ma nadać naszemu pstrągowi smaku i aromatu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń