Do góry

Dania główne Przepis na:

Pstrąg z grilla z masłem czosnkowo - pietruszkowym.

Pstrąg z grilla z masłem czosnkowo - pietruszkowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4708

Dodano:

Odsłon: 5938

Nie ma to jak morskie ryby... Ale i pstrąg, szczególnie z grilla - dobra rzecz. Dzisiaj pstrąg z masełkiem czosnkowo - pietruszkowym.

Składniki

  • 4 sprawione pstrągi
  • masło - ok. 100 g
  • Natka pietruszki - pół pęczka
  • kilka gałązek kolendry
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • oliwa do smarowania
  • cytryna - ćwiartki do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pstrąg z grilla z masłem czosnkowo - pietruszkowym.

Przygotowanie

  1. Przygotuj masło czosnkowo - pietruszkowe.
    Natkę, kolendrę i czosnek z grubsza posiekaj.
    Przełóż do miski i dodaj masło. Utrzyj blenderem na gładką masę.
    Przełóż na folię i zawiń w rulon. Włóż do lodówki, aby stwardniało.

  2. Przygotuj ryby - sprawione pstrągi dokładnie umyj, natrzyj z zewnątrz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązkę pietruszki i masło czosnkowo - pietruszkowe.

    Ryby ponacinaj skośnie nożem z obu stron, posmaruj dobrze oliwą z każdej strony, zawiń w folię aluminiową. Z folii zrób pakieciki, które będzie można otworzyć na grillu, aby dopiec ryby. Odłóż na godzinę do lodówki.
    Piecz na grillu ok. 5 - 7 minut z każdej strony.

  3. Podawaj z ziemniakami z wody i smażonym szpinakiem (tak podają np. makrele w Chorwacji) lub np. z warzywami z grilla i bagietką. Udekoruj ćwiartką cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maxymil 16 lipca 2013 Jak dla nas extra bardzo często lądują na grilu ,dodaje jeszcze koper lub natke pietruchy ,danie na piątke i generalnie świeży pstrąg jest górą nad każdym innym mięchem .

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń