Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4708
Dodano: 16.07.2013
Odsłon: 5938
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotuj masło czosnkowo - pietruszkowe.
Natkę, kolendrę i czosnek z grubsza posiekaj.
Przełóż do miski i dodaj masło. Utrzyj blenderem na gładką masę.
Przełóż na folię i zawiń w rulon. Włóż do lodówki, aby stwardniało.
Przygotuj ryby - sprawione pstrągi dokładnie umyj, natrzyj z zewnątrz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązkę pietruszki i masło czosnkowo - pietruszkowe.
Ryby ponacinaj skośnie nożem z obu stron, posmaruj dobrze oliwą z każdej strony, zawiń w folię aluminiową. Z folii zrób pakieciki, które będzie można otworzyć na grillu, aby dopiec ryby. Odłóż na godzinę do lodówki.
Piecz na grillu ok. 5 - 7 minut z każdej strony.
Podawaj z ziemniakami z wody i smażonym szpinakiem (tak podają np. makrele w Chorwacji) lub np. z warzywami z grilla i bagietką. Udekoruj ćwiartką cytryny.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

maxymil 16 lipca 2013Zgłoś do usunięcia
Jak dla nas extra bardzo często lądują na grilu ,dodaje jeszcze koper lub natke pietruchy ,danie na piątke i generalnie świeży pstrąg jest górą nad każdym innym mięchem .6 Kto głosował? | Odpowiedz