Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w całości na patelni. Pstrąg nadziany masełkiem , pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz koperkiem. Zapewniam że taki pstrąg jest smaczny, prosty w przygotowaniu. Polecam
nóż, ręcznik papierowy, patelnia, miska, ścierka,
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 49
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2615
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 779
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1556
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14107
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 49
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2615
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 779
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1556
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14107
Składniki
Oczyszczonego , wypatroszonego , umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym pstrąga natrzeć wewnątrz jak i zewnątrz solą, pieprzem cytrynowym a także skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na 40 minut w celu przegryzienia smaków. Po tym czasie pstrąga ponacinać z wierzchu, a do środka włożyć pokrojone plasterki czosnku, gałązki koperku oraz plastry masła i drobno posiekaną gałązkę lubczyku. Spiąć wykałaczkami. Z wierzchu oprószyć roztartym tymiankiem i majerankiem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym maśle klarownym około 10 minut na średnim ogniu palnika ( na złoty kolor ), rybkę obrócić i smażyć drugą stronę tak by rybka nie była surowa i miała ładny złocisty kolor. Podawać na pieczonych z cebulką ziemniakach. Obłożyć plasterkami cytryny . Smacznego Rada; Ja miałam dużego pstrąga więc przekroiłam go na dwie części a na talerzu poskładałam w całość. Tak przygotowanego pstrąga można bez oprószenia mąką zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku.
Przygotowanie pstrąga w przyprawach.
Obtoczenie w mące i smażenie.
Pstrąg gotowy do podania.