Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w całości na patelni. Pstrąg nadziany masełkiem , pokrojonym w plasterki czosnkiem oraz koperkiem. Zapewniam że taki pstrąg jest smaczny, prosty w przygotowaniu. Polecam
nóż, ręcznik papierowy, patelnia, miska, ścierka,
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16890
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 852
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24198
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16890
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 105
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 327
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 852
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 24198
Składniki
Oczyszczonego , wypatroszonego , umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym pstrąga natrzeć wewnątrz jak i zewnątrz solą, pieprzem cytrynowym a także skropić sokiem z cytryny. Odłożyć na 40 minut w celu przegryzienia smaków. Po tym czasie pstrąga ponacinać z wierzchu, a do środka włożyć pokrojone plasterki czosnku, gałązki koperku oraz plastry masła i drobno posiekaną gałązkę lubczyku. Spiąć wykałaczkami. Z wierzchu oprószyć roztartym tymiankiem i majerankiem. Obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym maśle klarownym około 10 minut na średnim ogniu palnika ( na złoty kolor ), rybkę obrócić i smażyć drugą stronę tak by rybka nie była surowa i miała ładny złocisty kolor. Podawać na pieczonych z cebulką ziemniakach. Obłożyć plasterkami cytryny . Smacznego Rada; Ja miałam dużego pstrąga więc przekroiłam go na dwie części a na talerzu poskładałam w całość. Tak przygotowanego pstrąga można bez oprószenia mąką zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku.
Przygotowanie pstrąga w przyprawach.
Obtoczenie w mące i smażenie.
Pstrąg gotowy do podania.