Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pstrąg z piekarnika w klasycznym wydaniu bo im przepis na pstrąga prostszy tym pstrąg smaczniejszy.
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 2733
Dynia nie musi być nudna!
Odsłon: 385
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 274
Bardzo smaczne i proste do przygotowania pampuchy ziemniaczane z dodatkiem tw...
Odsłon: 2733
Dynia nie musi być nudna!
Odsłon: 385
Masz polędwiczki wieprzowe, nie wiesz co z nimi zrobić, mam dla Ciebie propoz...
Odsłon: 274
Składniki
Wypatroszone pstrągi płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowymi ręcznikami, w środku również warto przetrzeć. Na wierzchnim boku pstrąga robimy kilka nacięć do których powrócimy za chwilę. Środek naszej rybki solimy (ja używam soli himalajskiej) i pieprzymy następnie wkładamy 2 połówki plasterka cytryny 1 zgiętą w pół gałązkę natki pietruszki oraz 2 wielkości połowy łyżeczki kawałki masła. W nacięcia które zrobiliśmy wcześniej również wkładamy po kawałeczku masła (najlepiej zimnego łatwiej wtedy wykonać tą czynność ). Soli i pieprzu używamy również na zewnątrz ryby szczególnie w miejscach nacięć.
Przygotowane pstrągi układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy na koniec sokiem z cytryny Pieczemy w 190 oC przez ok 35 minut. Podczas zapiekania pstrągów możemy również upiec sobie ziemniaczki które świetnie pasują do pieczonego pstrąga.