Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pstrąg tęczowy z purée ziemniaczanym oraz salsą z węgierek.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24935
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 107
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24935
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 107
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka i kefir. Przyprawić białym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Kto chce, może dodać trochę masła.
Śliwki przekroić na pół, wypestkować i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną papryczkę chili. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z miodem i przelać na śliwki z papryką. Dodać posiekane, świeże zioła – miętę i tymianek. Wymieszać.
Pstrąga przyprawić solą od strony mięsa. Usmażyć na oleju o neutralnym smaku – tylko od strony skóry. Następnie przewrócić i smażyć jeszcze przez chwilę, bastując jednocześnie roztopionym masłem – na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić trochę masła, gdy zacznie się pienić, wziąć łyżkę i gorącym tłuszczem polać rybę. Dzięki temu zabiegowi pstrąg nabierze maślanego aromatu, a skórka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju i masła. Rybę najlepiej kupić w całości i samemu wyciąć z niej zgrabne filety. Należy przy tym pamiętać, by przed smażeniem wyjąć wystające ości – idealnie nadaje się do tego pęseta.
Na środek talerza nałożyć trochę purée. Na ziemniakach ułożyć kawałek usmażonej ryby. Udekorować salsą.