Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pstrąg tęczowy z purée ziemniaczanym oraz salsą z węgierek.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 801
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 218
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31439
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 460
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 801
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 218
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31439
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 460
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka i kefir. Przyprawić białym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Kto chce, może dodać trochę masła.
Śliwki przekroić na pół, wypestkować i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną papryczkę chili. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z miodem i przelać na śliwki z papryką. Dodać posiekane, świeże zioła – miętę i tymianek. Wymieszać.
Pstrąga przyprawić solą od strony mięsa. Usmażyć na oleju o neutralnym smaku – tylko od strony skóry. Następnie przewrócić i smażyć jeszcze przez chwilę, bastując jednocześnie roztopionym masłem – na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić trochę masła, gdy zacznie się pienić, wziąć łyżkę i gorącym tłuszczem polać rybę. Dzięki temu zabiegowi pstrąg nabierze maślanego aromatu, a skórka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju i masła. Rybę najlepiej kupić w całości i samemu wyciąć z niej zgrabne filety. Należy przy tym pamiętać, by przed smażeniem wyjąć wystające ości – idealnie nadaje się do tego pęseta.
Na środek talerza nałożyć trochę purée. Na ziemniakach ułożyć kawałek usmażonej ryby. Udekorować salsą.