Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pstrąg tęczowy z purée ziemniaczanym oraz salsą z węgierek.
U mnie na świątecznym stole królują ryby w galarecie, polecam wersje z pstrąg...
Odsłon: 604
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1097
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1232
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 387
Szybkie i proste babeczki cynamonowe bez użycia miksera gotowe w kilka minut .
Odsłon: 138
Prosty i szybki placek, który przyjmie każde owoce. Ja miałam akurat połówki...
Odsłon: 100
Wczoraj był przepis na tradycyjną babciną babkę, dzisiaj czas na moją. Jak ju...
Odsłon: 1097
W Wielkanoc bez wątpienia królową wszystkich wypieków jest babka, dlatego rów...
Odsłon: 1232
Święta świętami, ale przed świętami też trzeba coś zjeść i to najlepiej smacz...
Odsłon: 387
Szybkie i proste babeczki cynamonowe bez użycia miksera gotowe w kilka minut .
Odsłon: 138
Prosty i szybki placek, który przyjmie każde owoce. Ja miałam akurat połówki...
Odsłon: 100
Składniki
Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Rozgnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać żółtka i kefir. Przyprawić białym pieprzem. Dokładnie wymieszać. Kto chce, może dodać trochę masła.
Śliwki przekroić na pół, wypestkować i podzielić na mniejsze kawałki. Dodać paprykę pokrojoną w drobną kostkę oraz posiekaną papryczkę chili. Wycisnąć sok z limonki, połączyć z miodem i przelać na śliwki z papryką. Dodać posiekane, świeże zioła – miętę i tymianek. Wymieszać.
Pstrąga przyprawić solą od strony mięsa. Usmażyć na oleju o neutralnym smaku – tylko od strony skóry. Następnie przewrócić i smażyć jeszcze przez chwilę, bastując jednocześnie roztopionym masłem – na mocno rozgrzaną patelnię wrzucić trochę masła, gdy zacznie się pienić, wziąć łyżkę i gorącym tłuszczem polać rybę. Dzięki temu zabiegowi pstrąg nabierze maślanego aromatu, a skórka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru oleju i masła. Rybę najlepiej kupić w całości i samemu wyciąć z niej zgrabne filety. Należy przy tym pamiętać, by przed smażeniem wyjąć wystające ości – idealnie nadaje się do tego pęseta.
Na środek talerza nałożyć trochę purée. Na ziemniakach ułożyć kawałek usmażonej ryby. Udekorować salsą.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Pierogi lubelskie
Dania główne
Siekane kotlety rybne
Dania główne
Schab w mleku i cebuli
Dania główne
Leśny kociołek Kaukai Semigali
Pierogi lubelskie
Takie pierogi często robiła moja mama i babcia. Świetna alternatywa dla piero...
Odsłon: 4574
Siekane kotlety rybne
Dziś ryba w trochę innym wydaniu. Kotleciki, ale nie z ryby mielonej, a siek...
Odsłon: 99