Do góry

Dania główne Przepis na:

pudding chlebowo-serowy

pudding chlebowo-serowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2658

Dodano:

Odsłon: 29754

sycący i aromatyczny pudding z chleba zapiekany z piwem

Składniki

  • 150 g sera cheddar 150 g sera gouda
  • 100 g serka topionego 330 g śmietany 18%
  • 500 ml piwa miodowego 3 jaja
  • 1 bochenek czerstwego chleba żytniego mleko
  • przyprawa grillowa
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
pudding chlebowo-serowy

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza.
    Chleb dzielę na spore kostki. Zalewam piwem i odstawiam do napęcznienia.
    Śmietanę podgrzewam i roztapiam w niej ser topiony.
    Goudę i cheddar ścieram na tarce.
    Rozkłócam jaja, łączę z cheddarem i przestudzoną lekko śmietaną. Przyprawiam.
    Chleb wykładam do naczynia żaroodpornego.
    Zalewam masą serowo-śmietanową i mieszam lekko.
    Piekę 45-60 minut.
    Na ostatnie 5-10 minut pieczenia rozsypuję po powierzchni goudę.
    Najlepiej smakuje na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń