Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki książęce okażą się ulubioną potrawą obiadową całej rodziny. Tylko od twojej inwencji zależy, jak przygotujesz klopsiki. Pulpeciki możesz usmażyć w głębokim tłuszczu, upiec, ugotować w osolonej wodzie, bulionie lub włożyć do ulubionej zupy krem, by wzbogacić jej smak. Pyszne, mięsne kuleczki najlepiej smakują z ziemniakami z wody lub frytkami i koniecznie porcją ulubionych warzyw. Do wykonania pulpecików użyj mięsa wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub drobiu. Wybierz fragment tłustszego mięsa, a otrzymasz bardziej wyrazisty smak.
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 125
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 80
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 125
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 80
Składniki
Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę, drobno posiekaj białą część pora. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła lub oleju i podsmaż por i czosnek, aż zaczną błyszczeć (uważaj, aby nie przypalić). Przełóż mięso do miski, dodaj podsmażone warzywa, wbij jajko, dodaj bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem. Wyrób mięso ręką, by stało się kleiste i łatwo odchodziło od ręki.
Zwilżonymi dłońmi nabieraj porcję mięsa, formuj kulki i obsmaż na gorącym tłuszczu. Następnie przełóż klopsiki do gorącego bulionu i gotuj około 10-15 minut od momentu wrzenia płynu. Klopsiki możesz podać z pomidorowym lub koperkowym sosem i gotowanymi ziemniakami.