Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 790 Ocena: 22281

Dodano:

Odsłon: 12157

Kolejny z pomysłów na pyszny domowy obiadek.

Składniki

  • mieszane mielone mięso, 60 dag
  • pieczarki, 25 dag
  • cebula, 1
  • czerstwa kajzerka, 1
  • mleko, pół szklanki
  • bulion warzywny, 1 szklanka
  • starty żółty ser, 2-3 łyżki
  • śmietanka 9%, 1 szklanka
  • mąka, 3-4 łyżki
  • oliwa, 6 łyżek
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Pulpeciki w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Mięso przełóż do miseczki. Dodaj uprzednio namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerkę oraz ser. Wbij jajko. Przypraw. Wyrób gładką masę. Z mięsnej masy uformuj kulki. Obtocz je w mące. Pulpety obsmaż ze wszystkich stron na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy.

  2. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. W rondelku rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć kostki cebuli, mieszając usmaż na szklisto. Do cebuli dołóż plasterki pieczarek. Smaż razem kilka minut. Wlej bulion.

  3. Przypraw do smaku. Całość zagotuj. Do rondelka z pieczarkami włóż usmażone pulpeciki. Przykryj i duś na bardzo małym ogniu około 10 minut. Pod koniec duszenia do garnka wlej śmietankę wymieszaną z mąką. Mieszając podgrzewaj, aż sos zgęstnieje, ew. ponownie przypraw do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń