Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny, bardzo sycący obiad! :) Przygotowany zgodnie z zasadami diety doktora Dukana, faza II, P+W :)
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6916
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5150
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2158
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6916
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5150
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2158
Składniki
Mięso mielone przekładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy ją do miski. Wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, otręby i jedną łyżkę mąki kukurydzianej. Na końcu wbijamy jajko, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem, czosnkiem, przyprawą do mięsa mielonego, tymiankiem, majerankiem i ziołami do drobiu.
Robimy wywar z kostki wołowej, w około litrze wody. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w plasterki. Podduszamy je na teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu. Gdy będą prawie miękkie, dodajemy je do wywaru.
Z dobrze wymieszanego mięsa formujemy malutkie pulpeciki które następnie wrzucamy do gotującego się wywaru. Wszystko dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Jeśli trzeba, doprawiamy wywar.
Gdy pulpeciki będą miękkie, wyjmujemy je. W osobnym naczyniu mieszamy łyżkę mąki kukurydzianej z odrobiną wody i dodajemy zawiesinę do wywaru. Zagotowujemy wszystko i wrzucamy do sosu pulpeciki. Trzymamy wszystko na małym ogniu przez 5 minut.
Pulpeciki wyśmienicie smakują z puree z kalafiora lub z brokułami. Dla osób nie będących na diecie Dukana, polecam młode ziemniaczki :) Smacznego!