Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki to mój ulubiony przepis z nieprzepastnych zasobów przepisów Nigelli Lawson - genialna propozycja na obiad nie tylko dla dzieci, serdecznie polecam :-)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7030
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244603
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19997
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 525
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 603
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7030
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244603
Składniki
Składniki na pulpeciki mieszamy w misce (jak na kotlety mielone). Następnie "kulamy" w dłoniach małe pulpeciki, wykrawamy sobie porcję mięsa za pomocą łyżeczki od herbaty. Ukulane pulpeciki chowamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Czas na sos. Na dno średniej wielkości garnka wylewamy trochę oliwy i dajemy łyżkę masła. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy do zeszklenia ze sporą ilością oregano. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i uważamy, by się nie przypalił. Następnie wlewamy passatę pomidorową, słodzimy pół łyżeczki cukru, solimy, trochę pieprzu, zioła i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut. Następnie dodajemy ok. jednej filiżanki mleka. Mleko łagodzi kwaskowatość sosu pomidorowego. Zwykle 1 filiżanka wystarczy. Gotujemy chwilkę. Mieszamy. Następnie delikatnie wrzucamy po kolei nasze pulpeciki do sosu. Bardzo delikatnie, żeby się nie rozpadły. Powinny się wszystkie zmieścić. Jeżeli nie przykryje ich sos, można drewnianą łyżką delikatnie je zamieszać. Na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem gotujemy je około 25 minut. Po takim czasie powinny być gotowe. Sos powinien lekko bulgać. Pulpeciki podajemy z makaronem tagliatelle, posypane tartym serem np grana padano i przyozdobione listkami świeżej bazylii. Smacznego :-)