Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli Lawson

Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli Lawson

Autor:

Przepisów i artykułów: 107 Ocena: 1707

Dodano:

Odsłon: 5608

Pulpeciki to mój ulubiony przepis z nieprzepastnych zasobów przepisów Nigelli Lawson - genialna propozycja na obiad nie tylko dla dzieci, serdecznie polecam :-)

Składniki

  • ok. 500 g mięsa mielonego (pulpeciki)
  • 1 jajko (pulpeciki)
  • 1 ząbek czosnku (pulpeciki)
  • ok. 2 łyżek stołowych startego sera np. grana padano (pulpeciki)
  • 3 łyżki orkiszowej kaszy manny (pulpeciki)
  • 1 łyżeczka soli (pulpeciki)
  • sporo pieprzu (pulpeciki)
  • ok. 1 łyżki oregano (pulpeciki)
  • 1 litr passaty pomidorowej (sos)
  • 1 cebula (sos)
  • 2 ząbki czosnku (sos)
  • 1 łyżka masła (sos)
  • ok. 1 filiżanka mleka (sos)
  • sól, pieprz, sporo oregano, bazylia, tymianek, pół łyżeczki cukru (sos)
  • oliwa (sos)
  • dodatkowo ser grana padano do starcia i listki świeżej bazylii
  • makaron tagliatelle (250 g dla trzech osób)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na pulpeciki mieszamy w misce (jak na kotlety mielone).

    Następnie "kulamy" w dłoniach małe pulpeciki, wykrawamy sobie porcję mięsa za pomocą łyżeczki od herbaty. Ukulane pulpeciki chowamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Ugotowany makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

    Czas na sos. Na dno średniej wielkości garnka wylewamy trochę oliwy i dajemy łyżkę masła. Posiekaną drobno cebulę podsmażamy do zeszklenia ze sporą ilością oregano. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i uważamy, by się nie przypalił.

    Następnie wlewamy passatę pomidorową, słodzimy pół łyżeczki cukru, solimy, trochę pieprzu, zioła i na wolnym ogniu gotujemy kilka minut.

    Następnie dodajemy ok. jednej filiżanki mleka. Mleko łagodzi kwaskowatość sosu pomidorowego. Zwykle 1 filiżanka wystarczy. Gotujemy chwilkę. Mieszamy.

    Następnie delikatnie wrzucamy po kolei nasze pulpeciki do sosu. Bardzo delikatnie, żeby się nie rozpadły. Powinny się wszystkie zmieścić. Jeżeli nie przykryje ich sos, można drewnianą łyżką delikatnie je zamieszać.

    Na wolnym ogniu, pod częściowym przykryciem gotujemy je około 25 minut. Po takim czasie powinny być gotowe. Sos powinien lekko bulgać. Pulpeciki podajemy z makaronem tagliatelle, posypane tartym serem np grana padano i przyozdobione listkami świeżej bazylii.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń