Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na szybki obiad.
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 255
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 255
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 455
Składniki
Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 200 st. C. aż skórka będzie ciemna (ale nie spalona). Następnie paprykę przekładamy do miseczki i przykrywamy folią aluminiową. Gdy przestygnie, bez trudu ściągniemy skórkę.
Jedną cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy wszystkie składniki na PULPECIKI, dokładnie wyrabiamy, aż masa będzie jednolita i gładka. Formujemy zgrabne pulpeciki (można zwilżać dłonie wodą, wtedy mięso mniej się lepi). Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
SOS: cebulę kroimy w piórka. Dusimy do miękkości i przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy jabłka obrane ze skórki i pokrojone w kostkę. Przekładamy do cebuli. Pomidory spażamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy. Upieczoną i obraną ze skórki paprykę kroimy w kostkę. Dalej mamy dwie wersje sosu: albo wszystkie warzywa i jabłka blendujemy (taką opcję uwielbiają moje dzieci - gładką i aksamitną), albo połowę warzyw blendujemy a połowę zostawiamy pokrojoną (wtedy mamy aksamitny sos ale z wyczuwalnymi kawałkami warzyw).
Sosem zalewamy nasze pulpeciki. Dodajemy ziele, pieprz, liście laurowe, przeciśnięty przez prasę czosnek i oregano. Doprawiamy do smaku. Dusimy ok 10 min, by wszystkie smaki się połączyły. Podajemy z ulubionym makaronem (u nas spaghetti) lub ryżem. Smacznego!