Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-05-2020
Polecam Wam na obiad pyszne pulpeciki z ciecierzycy. Bardzo sycące danie. Pulpeciki podane z sosem pomidorowo-cebulowym i makaronem. Napiszę, że wszystkie składniki można ze sobą wymieszać. Zróbcie takie na obiad.
Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.
Pulpeciki: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości, ale nie rumienimy za bardzo. Studzimy. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy,wbijamy jajko i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Wyjdzie nam około 16 sztuk. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki po kilka minut z każdej strony.
Podanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Nakładamy na talerze, na makaron porcje sosu i pulpeciki. Dekorujemy świeżym koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Wszystkie składniki można ze sobą wymieszać, jak kto lubi.
Porcja dla 4 osób.
Pyszny obiadek na sobotę i niedzielę. Uwielbiam sosy, a grzybowy zwłaszcza...
Odsłon: 11288
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2666
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 46
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 186
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 44
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2666
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 46
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 186
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 44
Składniki
Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.
Pulpeciki: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości, ale nie rumienimy za bardzo. Studzimy. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy,wbijamy jajko i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Wyjdzie nam około 16 sztuk. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki po kilka minut z każdej strony.
Podanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Nakładamy na talerze, na makaron porcje sosu i pulpeciki. Dekorujemy świeżym koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady: Wszystkie składniki można ze sobą wymieszać, jak kto lubi. Porcja dla 4 osób.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Dania główne
Zapiekanka tostowa
Dania główne
Potrawka z kiełbaski
Dania główne
Kotlety mielone Magdy Gessler
Kotlety schabowe zapiekane z pieczarkami i serem
Moje dzisiejsze kotlety schabowe to kotlety z pieczarkami i serem. Kotleciki...
Odsłon: 148
Zapiekanka tostowa
Banalna i bardzo szybka! Super smakuje z ketchupem.
Odsłon: 160