Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym i spaghetti

Przepis dnia 2020-05-05
Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym i spaghetti

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 2077

Dodano:

Odsłon: 386

Polecam Wam na obiad pyszne pulpeciki z ciecierzycy. Bardzo sycące danie. Pulpeciki podane z sosem pomidorowo-cebulowym i makaronem. Napiszę, że wszystkie składniki można ze sobą wymieszać. Zróbcie takie na obiad.

Składniki

  • Na sos:
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zioła prowansalskie według uznania
  • lubczyk suszony według uznania
  • cebula suszona według uznania
  • sól himalajska do smaku
  • Na pulpeciki:
  • 1 słoik ciecierzycy ( 40 dag )
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • olej do smażenia
  • 5 łyżek mąki owsianej
  • 1 jajko
  • oregano suszone według uznania
  • zioła prowansalskie według uznania
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • 30 dag makaronu spaghetti
  • bułka tarta do panierowania
  • zioła prowansalskie według uznania
  • olej do smażenia
  • świeży koperek do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpeciki z ciecierzycy z sosem pomidorowym i spaghetti

Przygotowanie

  1. Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość dusimy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie przyprawiamy do smaku przyprawami i ziołami.

  2. Pulpeciki: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju do miękkości, ale nie rumienimy za bardzo. Studzimy. Ciecierzycę odsączamy z zalewy i przekładamy do miski z cebulą i czosnkiem, blendujemy blenderem na gładką masę. Do masy wsypujemy mąkę owsianą, zioła i przyprawy,wbijamy jajko i dokładnie mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na kilka minut do stężenia. Bułkę tartą mieszamy z ziołami prowansalskimi. Z masy formujemy okrągłe pulpeciki i obtaczamy w bułce tartej. Wyjdzie nam około 16 sztuk. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pulpeciki po kilka minut z każdej strony.

  3. Podanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy. Nakładamy na talerze, na makaron porcje sosu i pulpeciki. Dekorujemy świeżym koperkiem. Podajemy. Smacznego życzę.

  4. Moje rady:
    Wszystkie składniki można ze sobą wymieszać, jak kto lubi.
    Porcja dla 4 osób.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń