Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpeciki z kapustą to danie, które z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom gołąbków. Są jednak o wiele szybsze i prostsze w przygotowaniu.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7380
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7380
Składniki
Kapustę umyj i zerwij wierzchnie liście. Poszatkuj ją na cienkie plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Włóż je do naczynia i zalej wrzącą wodą. Pozostaw na 10 minut, a następnie odcedź, ostudź i odciśnij nadmiar wody.
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Do miski przełóż oba rodzaje mięsa, ryż i odsączoną kapustę. Dodaj startą na tarce cebulę, jajka i wszystkie przyprawy. Dobrze wymieszaj. Uformuj kotlety o wielkości średnich ziemniaków.
Naczynie do zapiekania nasmaruj oliwą i układaj w nim uformowane pulpeciki.
Przygotuj sos.
Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Dołóż marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż wszystko razem przez 2 minuty.
Wlej na patelnię pomidory z puszki. Dopraw solą i pieprzem. Gotuj sos na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na końcu dodaj bazylię i oregano.
Przygotowanym sosem zalej pulpeciki z kapustą, aż będą prawie zupełnie przykryte. Naczynie do zapiekania przykryj folią aluminiową.
Danie piecz przez 40 minut w temperaturze 220 st. Celsjusza. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię.
Pulpeciki podawaj jako samodzielne danie obiadowe, z dodatkiem ulubionej sałatki i kleksa kwaśnej śmietany, udekorowane natką pietruszki.