Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, proste do wykonania danie, które smakuje dorosłym i dzieciom.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1375
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1269
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 303
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1375
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1269
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 303
Składniki
Mięso z pozostałymi składnikami dokładnie łączymy w misce dłonią (lub robotem) i formujemy małe pulpeciki (+/- 15 szt.). Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy z każdej strony na rumiano. Wlewamy do nich gorącą wodę lub bulion, przyprawiamy, dodajemy lubczyk i dusimy pod przykryciem około 7-10 minut.
Szczypiorek myjemy i siekamy. Do jogurtu naturalnego dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, dodajemy 3-4 łyżki wrzątku z patelni. Dzięki temu sos jogurtowy nie zwarzy się.
Pulpeciki wyławiamy na chwilę na talerz, a na patelnię wlewamy zahartowany jogurt naturalny cały czas mieszając. Rozprowadzamy dokładnie całość, dodajemy posiekany szczypiorek i dusimy pod przykryciem około 5-7 minut.
Przed podaniem pulpeciki ponownie zanurzamy w sosie. Opcjonalnie można też polewać sosem bezpośrednio na talerzu.