Dania główne Przepis na:
Pulpety drobiowe z dodatkiem kapusty pekińskiej :

Przepisów i artykułów: 374 Ocena: 3083
Dodano: 17.01.2019
Odsłon: 1005
Składniki
- 3 udka z kurczaka
- 3/4 szklanki startej kapusty pekińskiej
- 1 całe jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- sól, pieprz i słodka papryka do smaku
- mąka do obtoczenia pulpetów
- Sos:
- 1 szklanka rosołu lub bulionu
- 1 łyżka koncentratu 30%
- 2 topione serki o smaku śmietankowym tzw. "trójkąciki"
- 2 łyżki śmietanki
- sól i pieprz
1-2 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Udka ugotować do miękkości z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego.
Obrać z kości i skóry. Zmielić.
Przełożyć do miski, dodać starą kapustę pekińską, tartą bułkę, jajko i przyprawy.
Formować niewielkie pulpety. Każdy obtoczyć w mące.
Zagotować wodę z dodatkiem soli i liścia laurowego. Delikatnie wkładać pulpety i gotować na średnim ogniu przez 8 minut.
Wyjąć łyżką cedzakową.
-
Sos:
Rosół lub bulion zagotować. Koncentrat rozmieszać ze śmietanką. Połączyć.
Na końcu dodać serki topione i mieszać do rozpuszczenia.
Komentarze do przepisu (0)