Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety kojarzą się z łagodnym daniem mięsnym w pomidorowym czy koperkowym sosie. Zapewne nieczęsto goszczą w twoim menu, jeśli wolisz wyraziste smaki. Przekonaj się zatem, że mięsny klasyk może mieć charakter i przygotuj pulpety po zbójecku! Możesz zrobić je w klasyczny sposób – duszone w sosie. Ale możesz też odejść od kulinarnej rutyny i obsmażyć pulpety w serowej panierce!
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 17198
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1765
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 17198
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 1765
Składniki
Namocz kajzerkę w mleku. Dokładnie odciśnij z nadmiaru mleka przed dołożeniem do mięsnej masy.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju (czosnek dołóż na patelnię pod koniec smażenia, by się nie przypalił).
Połącz w misce mięso, warzywa z patelni i kajzerkę. Dodaj jajko i przyprawy: kmin rzymski, kolendrę, ostrą paprykę. Wyrób składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zwilżonymi dłońmi uformuj z masy mięsnej pulpety.
Zetrzyj na drobnych oczkach tarki ser. Wymieszaj z bułką tartą, curry i ziołami prowansalskimi.
Rozkłóć w misce jajko. Obtocz pulpety w jajku, a następnie w panierce z bułki tartej.
Rozgrzej na patelni trochę oleju. Usmaż pulpety – 2-3 minuty po każdej ze stron.