Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto nowy, obiadowy hit w twoim domu - pulpety po zbójnicku, które pokochają twoi bliscy. Ich przygotowanie to bułka z masłem, bo w przypadku tego dania, większość pracy dzieje się sama. A efekt? Delikatne pulpety w aromatycznym sosie, które można jeść bez końca.
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 356
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 228
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 79
Polecam.
Odsłon: 356
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy, domowy obiad, który zachwyci zarówno wygl...
Odsłon: 228
Składniki
Przygotuj pulpety. Mięso wieprzowe połącz wraz z jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec wlej wodę i ponownie wyrób masę. Uformuj z niej niewielkie kulki. Obtocz mięso w bułce tartej.
Smaż pulpety na tłuszczu (może być olej rzepakowy) z każdej strony aż będą miały złoty kolor. Odłóż pulpety.
Teraz zajmij się sosem. Pieczarki umyj i posiekaj na drobne plasterki. Z umytej papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj, posiekaj drobno. To samo zrób z ząbkami czosnku.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Wtedy dodaj pieczarki i paprykę czerwoną. Co jakiś czas mieszaj. Posól i popieprz warzywa.
Zalej warzywa zawartością puszki pomidorów. Dopraw ziołami prowansalskimi, papryką słodką i ostrą w proszku i majerankiem. Posól i popieprz. Zagotuj. Na sam koniec dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Zamieszaj.
Teraz ułóż pulpety w naczyniu żaroodpornym, zalej je powstałym sosem z warzywami. Umieść w piekarniku i podpiecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu. Opcjonalnie możesz na wierzch dodać ser, aby się rozpuścił.