Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto nowy, obiadowy hit w twoim domu - pulpety po zbójnicku, które pokochają twoi bliscy. Ich przygotowanie to bułka z masłem, bo w przypadku tego dania, większość pracy dzieje się sama. A efekt? Delikatne pulpety w aromatycznym sosie, które można jeść bez końca.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1495
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1384
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 278
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1495
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 52
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1384
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 278
Składniki
Przygotuj pulpety. Mięso wieprzowe połącz wraz z jajkami, bułką tartą, solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec wlej wodę i ponownie wyrób masę. Uformuj z niej niewielkie kulki. Obtocz mięso w bułce tartej.
Smaż pulpety na tłuszczu (może być olej rzepakowy) z każdej strony aż będą miały złoty kolor. Odłóż pulpety.
Teraz zajmij się sosem. Pieczarki umyj i posiekaj na drobne plasterki. Z umytej papryki usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, umyj, posiekaj drobno. To samo zrób z ząbkami czosnku.
Na dużej patelni rozgrzej tłuszcz. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Wtedy dodaj pieczarki i paprykę czerwoną. Co jakiś czas mieszaj. Posól i popieprz warzywa.
Zalej warzywa zawartością puszki pomidorów. Dopraw ziołami prowansalskimi, papryką słodką i ostrą w proszku i majerankiem. Posól i popieprz. Zagotuj. Na sam koniec dodaj 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Zamieszaj.
Teraz ułóż pulpety w naczyniu żaroodpornym, zalej je powstałym sosem z warzywami. Umieść w piekarniku i podpiecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu. Opcjonalnie możesz na wierzch dodać ser, aby się rozpuścił.