Dania główne Przepis na:
Pulpety rybne w sosie koperkowym

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2371
Dodano: 18.08.2010
Odsłon: 9072
Składniki
- filet z ryby (np. mintaj), 4 kostki
- jajko, 2 szt.
- przyprawa do ryb, 1 łyżeczka
- CZOSNEK GRANULOWANY, 1/2 łyżeczki
- cebula suszona, 1 łyżeczka
- pieprz świeżo mielony, 1/2 łyżeczki
- sól, do smaku
- koperek posiekany, 4 łyżeczki
- kostka rosołowa, 1/2 szt.
- mleko, 1/2 szkl.
- mąka, 1 łyżeczka
- Bułka tarta, 12 łyżek + do obtoczenia
- oliwa, 2 łyżki
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Filety rozdrobnić widelcem na kawałki, dodać jajka - zmiksować na w miarę gładką masę. Dodać przyprawę do ryb, czosnek, cebulę, pieprz, 2 łyżeczki koperku, sól i 12 łyżek bułki tartej. Odstawić na ok. 15 minut, by bułka namokła. Masa powinna być bardzo gęsta i plastyczna.
-
Z tak przygotowanej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w bułce tartej.
-
W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć pulpeciki przez chwilkę - do lekkiego zrumienienia. Następnie zalać wodą tak, by były przykryte. Dodać 1/2 kostki rosołowej. Gotować do średnim ogniu odparowania 1/2 ilości wody. Dodać resztę koperku.
-
Mleko rozrobić mąką, dodać do sosu. Pogotować jeszcze minutę i gotowe. Pyszne z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchwi i jabłka.
-
Z tej porcji wyszły 22 pulpeciki. Smacznego. :)
Komentarze do przepisu (3)

Mole3 20 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Goblinku, tak, jeśli dobrze zmiksuje się rybę, to są bardzo delikatne.4 Kto głosował? | Odpowiedz

Goblinek 20 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Pewnie rozpływają się w ustach...4 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 19 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
pyszne.......4 Kto głosował? | Odpowiedz