Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w dwóch sosach

Pulpety w dwóch sosach

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48534

Dodano:

Odsłon: 3142

Uwielbiam sos koperkowy, mój mąż nie znosi wszystkiego, co zawiera koperek. Cóż było robić? Pulpety w dwóch sosach... każdy znajdzie coś dla siebie.

Składniki

  • pulpety: mięso mielone wieprzowe 1/2 kg, żółtko 1 szt, sól, pieprz
  • sos koperkowy: koperek 1/2 pęczka, mąka 2 łyżeczki, śmietana 18% 1 łyżka, woda z gotowania pulpetów 350 ml, sól, pieprz
  • sos grzybowy: mrożone grzyby leśne 10 dkg, cebula 1 szt, masło 1 łyżka, sól, pieprz, mąka 1 łyżka, śmietana 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pulpety: W garnku nastawić 2 l wody, lekko ją osolić.
    Mięso mielone wymieszać dokładnie z żółtkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z gotowej masy formować niewielkie pulpeciki, które następnie należy wrzucić na gotującą wodę. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować 10 minut.

    Sos koperkowy: Koperek umyć, drobno posiekać, zalać wodą (500 ml), zagotować. Mąkę utrzeć ze śmietaną, rozprowadzić odrobiną wody. Zawiesinę wlać do sosu. Całość zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem.


    Sos grzybowy: Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Gdy grzyby będą miękkie, należy je połączyć z cebulą (oczywiście nie odlewać wywaru spod grzybów), wymieszać, dodać zawiesinę z mąki i śmietany, zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 07 października 2014 a ja uwielbiam i koperkowy i o grzybowym nawet nie wspomnę ,\"mecyje\" :):)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 06 października 2014 Każdy z Twoich sosów jest przepyszny i oba świetnie komponują się z pulpecikami :) Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 05 października 2014 wyglądają bardzo apetycznie, u mnie wszyscy uwielbiają pulpety z każdym sosem :) Odpowiedzi: 3 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń