Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w siodełkach

Pulpety w siodełkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 410 Ocena: 2063

Dodano:

Odsłon: 518

Popularne pulpety w najlepszym wydaniu. Tak zaserwowane zachwycą każdego.

Składniki

  • Mięso wieprzowe mielone - 20 dag
  • Ser mozzarella - 20 dag
  • Jajko kurze - 1 szt.
  • Ziemniaki - 6 szt.
  • Cukinia - 1/2 szt.
  • Papryka czerwona - 1/3 szt
  • Pietruszka - 1/2 pęczka
  • Śmietana 18 % - 1/2 szklanki
  • Przecier pomidorowy - 5 łyżek
  • Przyprawa do mięsa mielonego - 2 łyżeczki
  • Przyprawa zioła polskie - 1 łyżeczka
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Sól pieprz czarny mielony
  • Tarta bułka do obtoczenia
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety w siodełkach

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, ugotować, przecisnąć przez praskę. Cukinię , paprykę, pietruszkę umyć. Paprykę, cukinię utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać do ziemniaków. Pietruszkę ściąć, dodać. Wbić jajko , dodać mąkę, doprawić solą, pieprzem , ziołami polskimi, wymieszać.

  2. Mięso doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach , 1/3 dodać do mięsa, wbić jajko, dokładnie wymieszać, uformować pulpety, obtoczyć lekko w tartej bułce.

  3. Masę ziemniaczaną podzielić na 6 porcji. Z każdej uformować kulę , umieścić w naczyniu żaroodpornym, w środku zrobić zagłębienie.

  4. W zagłębieniu umieścić pulpety.

  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, wstawić pulpety i piec 20 minut. Śmietanę wymieszać z koncentratem , wyjąć podpieczone pulpety, polać i posypać, resztą utartego sera.

  6. Piec jeszcze do 10 minut lub dobrego zrumienienia.

  7. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń