Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie to klasyczne danie kuchni polskiej, które łączy w sobie delikatność mięsa z aromatycznym, kremowym sosem własnym. To potrawa, która często gości na naszych stołach, szczególnie w domach, gdzie ceni się tradycyjne smaki i rodzinne obiady. Dzięki prostocie przygotowania i dostępności składników, pulpety są doskonałym wyborem na codzienny posiłek.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3929
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34227
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1678
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113660
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3929
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34227
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1678
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113660
Składniki
Bułkę namocz w mleku przez około 15 minut, aż zmięknie, następnie dokładnie odciśnij. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W dużej misce połącz mielone mięso, odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę i jajko. Dopraw solą i pieprzem.
Wyrób masę na jednolitą konsystencję. Z masy formuj niewielkie kulki, obtaczaj je w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż pulpety z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu zalej je około 500 ml wody. Następnie dodaj liść laurowy i ziarno ziela angielskiego. Przykryj patelnię i gotuj przez około 25 minut. Po upływie tego czasu dodaj odrobinę papryki słodkiej oraz suszonej natki pietruszki. Jeśli sos jest rzadki, to dodaj łyżeczkę mąki, odrobinę wody i zagotuj.