Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie to klasyczne danie kuchni polskiej, które łączy w sobie delikatność mięsa z aromatycznym, kremowym sosem własnym. To potrawa, która często gości na naszych stołach, szczególnie w domach, gdzie ceni się tradycyjne smaki i rodzinne obiady. Dzięki prostocie przygotowania i dostępności składników, pulpety są doskonałym wyborem na codzienny posiłek.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10114
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2741
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1863
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 720
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3963
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10114
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2741
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1863
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 720
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3963
Składniki
Bułkę namocz w mleku przez około 15 minut, aż zmięknie, następnie dokładnie odciśnij. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W dużej misce połącz mielone mięso, odciśniętą bułkę, posiekaną cebulę i jajko. Dopraw solą i pieprzem.
Wyrób masę na jednolitą konsystencję. Z masy formuj niewielkie kulki, obtaczaj je w mące. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i obsmaż pulpety z każdej strony na złoty kolor.
Po usmażeniu zalej je około 500 ml wody. Następnie dodaj liść laurowy i ziarno ziela angielskiego. Przykryj patelnię i gotuj przez około 25 minut. Po upływie tego czasu dodaj odrobinę papryki słodkiej oraz suszonej natki pietruszki. Jeśli sos jest rzadki, to dodaj łyżeczkę mąki, odrobinę wody i zagotuj.