Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie cebulowym

Pulpety w sosie cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3464

Dodano:

Odsłon: 512

Pulpety /z mielonej karkówki/ duszone w sosie cebulowym podane z ziemniakami i dowolną surówką. Smaczna klasyka, która zawsze się sprawdza:)

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe 75 dag
  • jajko 1 szt
  • musztarda 1 łyżeczka
  • bułka tarta 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona papryka do smaku
  • mąka do panierowania
  • sos:
  • cebula 3 szt
  • kostka bulionowa 1 szt
  • ciepła woda 2 szklanki
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy /w kostkę lub na pół plastry/ i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej. Przesmażamy do czasu aż lekko się zrumieni.
    W ciepłej wodzie mieszamy kostkę bulionową i dodajemy do cebuli na patelni. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Przygotowujemy pulpety: do mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, musztardę, wbijamy jajko oraz przyprawy do smaku i dokładnie wyrabiamy. Z masy mięsnej formujemy pulpety, obtaczamy je w mące i dodajemy do sosu cebulowego.
    Całość dusimy jeszcze ok. 20 min na małym ogniu, pod przykryciem, kilkukrotnie mieszając by pulpety nie przywarły do dna patelni.
    Pulpety w sosie cebulowym podajemy z ziemniakami i dowolną surówką /u mnie sałatka ogórkowa ze słoika:)/

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń