Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wołowe pulpety w aromatycznym sosie z borowikami i rozmarynem
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4455
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1357
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12675
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4455
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5899
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1357
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12675
Składniki
Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami, dokładnie wyrobić.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Z mięsnej masy uformować okrągłe pulpety, smażyć do zrumienienia. Zdjąć z patelni, odstawić.
Grzyby do sosu odpowiednio wcześniej rozmrozić, pokroić w spore kawałki (mniejsze sztuki zostawić w całości). Szalotkę pokroić w plastry, wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa. Dodać borowiki i dusić do odparowania płynu.
Następnie wsypać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Wlać bulion, włożyć gałązkę rozmarynu i gotować około 8-10 minut.
Do sosu dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć pulpety i gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać z ziemniaczanym puree.