Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wołowe pulpety w aromatycznym sosie z borowikami i rozmarynem
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6920
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5155
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2167
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6920
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5155
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2167
Składniki
Mięso mielone przełożyć do dużej miski. Szalotkę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa wraz z pozostałymi składnikami, dokładnie wyrobić.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Z mięsnej masy uformować okrągłe pulpety, smażyć do zrumienienia. Zdjąć z patelni, odstawić.
Grzyby do sosu odpowiednio wcześniej rozmrozić, pokroić w spore kawałki (mniejsze sztuki zostawić w całości). Szalotkę pokroić w plastry, wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa. Dodać borowiki i dusić do odparowania płynu.
Następnie wsypać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Wlać bulion, włożyć gałązkę rozmarynu i gotować około 8-10 minut.
Do sosu dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem, włożyć pulpety i gotować jeszcze przez 5 minut. Podawać z ziemniaczanym puree.