Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je podawać z różnymi dodatkami-ryżem, kluskami czy ziemniakami. Danie proste, lekkie i smaczne!
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1310
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 730
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4554
Do przygotowania tych lodów wystarczy 1 minuta oraz 3 proste składniki: mrożo...
Odsłon: 1310
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 730
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4554
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Koperek drobno siekamy. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę, połowę posiekanego koperku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione pulpety będą smaczniejsze.
Teraz formujemy nieduże pulpeciki. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 niedużych pulpetów. Gotowe pulpety wrzucamy na wrzącą wodę, do której dodajemy lubczyk. Gotujemy pulpety na małym ogniu około 15 minut (pod przykryciem). Po tym czasie doprawiamy sos odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Mąkę łączymy z niewielką ilością wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Teraz dodajemy do pulpetów resztę koperku.
Pulpety w sosie koperkowym gotowe!