Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je podawać z różnymi dodatkami-ryżem, kluskami czy ziemniakami. Danie proste, lekkie i smaczne!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4655
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12595
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5707
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7135
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4655
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12595
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5707
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7135
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Koperek drobno siekamy. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę, połowę posiekanego koperku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione pulpety będą smaczniejsze.
Teraz formujemy nieduże pulpeciki. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 niedużych pulpetów. Gotowe pulpety wrzucamy na wrzącą wodę, do której dodajemy lubczyk. Gotujemy pulpety na małym ogniu około 15 minut (pod przykryciem). Po tym czasie doprawiamy sos odrobiną pieprzu i szczyptą soli. Mąkę łączymy z niewielką ilością wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Teraz dodajemy do pulpetów resztę koperku.
Pulpety w sosie koperkowym gotowe!