Dania główne Przepis na:
Pulpety w sosie pieczarkowo - paprykowym, pikantnym z brukselką.


Przepisów i artykułów: 1472 Ocena: 19362
Dodano: 02.12.2017
Odsłon: 348
Składniki
- pulpety 4 szt.
- ziemniaki 4 szt.
- marynowana kapusta brukselka 1 słoik
- suszona włoszczyzna 2 łyżki
- Koperek
- domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub kupna kostka rosołowa 1 szt.
- pieczarki małe 4-5 szt.
- papryczka chili 1 szt
- sos z ostrych papryczek 50 ml (domowy)
- Sól
- Pieprz ziołowy
- mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu
- śmietana do zabielenia sosu
- Woda 1 litr
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
W litrze wody z pastą rosołową, włoszczyzną, zagotowujemy pokrojone w plasterki pieczarki.
-
Po kilku minutach gotowania dodajemy surowe pulpety i gotujemy do wypłynięcia pulpetów.
-
Gdy pulpety wypłyną do góry wyjmujemy je z garnka. Dodajemy do garnka pokrojony koper i ostrą papryczkę chili oraz dodajemy ostry sos z papryczek. Gotujemy do miękkości pieczarek.
-
Gdy pieczarki będą miękkie,doprawiamy solą i pieprzem do smaku, wkładamy ponownie pulpety, doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos, oraz lekko zabielamy śmietaną.
-
W między czasie gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.
-
Ugotowane ziemniaki tłuczemy, wkładamy na talerze, obok kładziemy konserwową brukselkę, pulpety i polewamy sosem.
Smacznego!!!
Komentarze do przepisu (0)