Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pulpety, jak nie mamy pomysłu na mięso mielone. Są lekkie, do tego sos pieczarkowy. Można je podać z kaszą albo ziemniakami.
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 644
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4411
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1701
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1285755
Same pyszności na talerzu. Kabanosy, papryka, pomidory, cukinia i pachnące la...
Odsłon: 644
Kolejne słoiczki maszerują do spiżarni. To stary przepis mojej Teściowej. Te...
Odsłon: 4411
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 1701
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1285755
Składniki
Mięso przekładam do miski. Bułkę zalewam mlekiem, jak zmięknie to mocno odciskam z jego nadmiaru na sitku. Cebule obieram , kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Dokładam jajko, czosnek sprasowany, natkę pietruszki, soczewicę, kaszę mannę, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszam. Formuję kulki, i wkładam do wrzącej się wody. Gotuję 10 minut, czas gotowania zależy od wielkości pulpetów. Wyjmuję z wody.
Pieczarki myję, osuszam i kroję. Cebulę obieram , kroję drobno. Na oleju przesmażam cebulę, dodaję pieczarki i dalej smażę. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka wlewam do sosu i chwilę podgotowuję. Na końcu wlewam mąkę, śmietanę i chwilę jeszcze podgrzewam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem.