Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 1355

Dodano:

Odsłon: 2774

Polecam pulpety, jak nie mamy pomysłu na mięso mielone. Są lekkie, do tego sos pieczarkowy. Można je podać z kaszą albo ziemniakami.

Składniki

  • pulpety: 500 g mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 bułka czerstwa
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki soczewicy gotowanej na parze
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki pokrojona 2 łyżki
  • olej
  • sos pieczarkowy: 30 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 1 szklankę mleka
  • 1 łyżeczkę mąki krupczatki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso przekładam do miski. Bułkę zalewam mlekiem, jak zmięknie to mocno odciskam z jego nadmiaru na sitku. Cebule obieram , kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Dokładam jajko, czosnek sprasowany, natkę pietruszki, soczewicę, kaszę mannę, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszam. Formuję kulki, i wkładam do wrzącej się wody. Gotuję 10 minut, czas gotowania zależy od wielkości pulpetów. Wyjmuję z wody.

  2. Pieczarki myję, osuszam i kroję. Cebulę obieram , kroję drobno. Na oleju przesmażam cebulę, dodaję pieczarki i dalej smażę. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka wlewam do sosu i chwilę podgotowuję. Na końcu wlewam mąkę, śmietanę i chwilę jeszcze podgrzewam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń