Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam pulpety, jak nie mamy pomysłu na mięso mielone. Są lekkie, do tego sos pieczarkowy. Można je podać z kaszą albo ziemniakami.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117850
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3081
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2002
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117850
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8286
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3081
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2002
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1483
Składniki
Mięso przekładam do miski. Bułkę zalewam mlekiem, jak zmięknie to mocno odciskam z jego nadmiaru na sitku. Cebule obieram , kroję drobno i przesmażam na oleju, dodaję do mięsa. Dokładam jajko, czosnek sprasowany, natkę pietruszki, soczewicę, kaszę mannę, sól, pieprz. Całość dokładnie mieszam. Formuję kulki, i wkładam do wrzącej się wody. Gotuję 10 minut, czas gotowania zależy od wielkości pulpetów. Wyjmuję z wody.
Pieczarki myję, osuszam i kroję. Cebulę obieram , kroję drobno. Na oleju przesmażam cebulę, dodaję pieczarki i dalej smażę. Mąkę rozrabiam w niewielkiej ilości mleka. Resztę mleka wlewam do sosu i chwilę podgotowuję. Na końcu wlewam mąkę, śmietanę i chwilę jeszcze podgrzewam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam sola, pieprzem, majerankiem.