Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie pieczarkowym

Pulpety w sosie pieczarkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1024 Ocena: 28556

Dodano:

Odsłon: 12132

Pyszne, delikatne i soczyste pulpety z indyka w sosie pieczarkowym przypominają mi cudowne smaki dzieciństwa. Do przygotowania sosu użyłam śmietany i serka mascarpone, który nadał mu kremowej konsystencji i niesamowitego smaku. Pulpeciki są proste w przygotowaniu, ale doskonale sprawdzą się na smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • PULPETY:
  • 400 g polędwiczek z indyka
  • 100 g pieczarek
  • 1 cebula biała
  • 1 jajko
  • 1 kajzerka
  • majeranek
  • oregano
  • czosnek suszony
  • sól i pieprz do smaku
  • DODATKI:
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • SOS PIECZARKOWY:
  • 150 g mini pieczarek
  • 0,5 cebuli
  • 120 g śmietany
  • 120 g serka mascarpone
  • 1 szklanka bulionu
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki natki pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety w sosie pieczarkowym

Przygotowanie

  1. Polędwiczki z indyka mielimy w maszynce do mięsa, a kajzerkę namaczamy w mleku. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, delikatnie je solimy i odparowujemy z nich wodę. Cebulkę i pieczarki dodajemy do zmielonego mięsa wraz z namoczoną kajzerką i jajkiem, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy farsz. Zwilżonymi dłońmi formujemy pulpety, obtaczamy je delikatnie w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut.

  2. Następnie przygotowujemy sos. Cebulę szklimy na maśle i dodajemy do niej pokrojone w plastry pieczarki, które delikatnie solimy i smażymy do momentu odparowania z nich wody. Śmietanę łączymy z serkiem mascarpone i dodajemy szklankę bulionu, pozostałego z gotowania pulpetów. Następnie dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem i zagotowujemy. Do sosu dodajemy ugotowane pulpety i gotowe!

    * Gęstość sosu zależy od ilości użytego bulionu. Jeśli chcemy, aby był gęstszy, dodajmy go mniej.

    Pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja podałam je z puree ziemniaczanym oraz buraczkami.


Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń