Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety w sosie pomidorowym to lżejszy i zdrowszy wariant klasycznych kotletów mielonych. Nie wymagają smażenia na gorącym tłuszczu!
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 213
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4876
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4795
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44780
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 405
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 213
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4876
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4795
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44780
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 405
Składniki
Zmiel mięso zmiel w maszynce do mięsa (przez sitko o średniej grubości oczkach). Posiekaj drobno cebulę. Podziel bułkę na mniejsze kawałki i zanurz w mleku. Po kilku minutach odciśnij z jego nadmiaru namoczone pieczywo.
Połącz w misce składniki na pulpety – mięso, cebulę, namoczoną bułkę, rozkłócone jajko i przyprawy. Wyrób na gładką masę. Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z niej kilkanaście kulek.
Pokrój drobno drugą z cebul i przeciśnij przez praskę czosnek. Podsmaż cebulę na maśle klarowanym. Pod koniec dodaj czosnek. Wlej na patelnię przecier pomidorowy. Dodaj zioła, papryki, cukier, pieprz i sól. Doprowadź zawartość patelni do wrzenia. Jeśli uznasz, że sos jest zbyt rzadki, zapraw go skrobią ziemniaczaną.
Ułóż pulpety w naczyniu żaroodpornym. Zalej gorącym sosem. Przykryj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 30 minut. Podawaj pulpety z makaronem, ryżem albo ziemniakami.