Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 634 Ocena: 5432
Dodano: 23.09.2018
Odsłon: 923
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Marchew, pietruszkę, cukinię i paprykę myjemy, osuszamy, układamy /w całości/ na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Pieczemy ok. 40 min - aż skórka na papryce i cukinii mocno ściemnieje.
Po wyjęciu z piekarnika: paprykę nakrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia; marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę; cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wyjmujemy miąższ. Z przestygniętej papryki zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasienne i pestki.
Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, przekładamy do dużego garnka /w którym będziemy przygotowywać potrawę/. Do pomidorów dodajemy szczyptę cukru i gotujemy na małym ogniu.
Upieczone warzywa dodajemy do pomidorów. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką i czubrycą /bardziej na pikantnie niż łagodnie:)/ Po ok. 15 min wspólnego gotowania warzywa miksujemy blenderem.
Przygotowujemy pulpety:
Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsnej formujemy niewielkie pulpety.
Pulpety mięsne dodajemy do sosu warzywnego i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.
Podajemy z ziemniakami, kasza kuskus, ryżem lub kaszą gryczaną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

babcitereskiciasta 24 września 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszny obiadek.:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

basiliana 24 września 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszny sos, świetny do pulpetów. Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

bryssska 24 września 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne danie i jakie aromatyczne ;-D Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz