Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie warzywnym

Pulpety w sosie warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2310 Ocena: 14630

Dodano:

Odsłon: 2298

Przepis moje mamy, pulpety są bardzo smaczne.

Składniki

  • Składniki:
  • Mięso mielone wieprzowe 1 kg
  • Bułka czerstwa 1 szt.
  • Cebula biała 1 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa do mięsa mielonego do smaku
  • Mąka do panierki
  • Składniki na sos:
  • Marchewka 3 szt.
  • Pietruszka 1 szt.
  • Seler ½ szt.
  • Pomidory konserwowe pokrojone 1 puszka
  • Śmietana 18% 200 ml
  • Sól i pieprz do smaku
  • Curry do smaku
  • Olej do smażenia
  • Natka pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie pulpetów:
    Mięso wymieszać z namoczoną, odciśniętą bułką, jajkiem i startą cebulą. Doprawić do smaku, wymieszać. Formować na dłoni zgrabne pulpety, obtaczać w mące i odłożyć.
    Wykonanie sosu:
    Warzywa oczyścić, drobno posiekać i przysmażyć na oleju z przyprawami do smaku. Następnie wlać pomidory, włożyć pulpeciki i dusić na wolnym ogniu przez 25 minut. Zaciągnąć potrawę śmietaną, posypać posiekaną pietruszką lecz nie zagotować. Gotowe pulpety możemy podawać z ziemniakami, kaszą lub kluseczkami własnej roboty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń