Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 1542

Dodano:

Odsłon: 199

Delikatne pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym ze świeżych pomidorów.

Składniki

  • ok. 600g karkówki wieprzowej
  • 1,5 cebuli
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia
  • ok. 10 średniej wielkości pomidorów
  • kilka łyżek śmietany 30%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie

  1. Mięso zmieliłam z połową cebuli w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko. Dodałam musztardę, majonez i bułkę tartą. Przyprawiłam mięso do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszałam na jednolitą masę mięsną. Z masy uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam je w mące pszennej. Pulpety obsmażyłam na oleju i przełożyłam do garnka. Na patelni przesmażyłam resztę cebuli pokrojonej w kostkę i dodałam do pulpetów. Pomidory nacięłam na czubku na krzyż i sparzyłam wrzątkiem. Następnie obrałam je ze skórki, pokroiłam na mniejsze kawałki i zblendowałam na gładki sos. Sos wlałam do pulpetów. Dolałam tyle wody, aby przykryć pulpeciki. Dodałam paprykę słodką w proszku, pieprz ziołowy, majeranek i listek laurowy . Dodałam natkę pietruszki i koperek i zagotowałam pulpety. Zmniejszyłam ogień. Dodałam śmietanę, przyprawiłam sos solą i pieprzem i gotowałam pulpeciki na małym ogniu ok. 20-25 minut. Pulpety należy podać na gorąco z ziemniakami, ryżem czy kaszą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń