Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem coś dla mięsożerców! Chrupiące pulpeciki z wołowiny w sosie koperkowym - to dla równowagi dla roślinożerców. ;-) Podane z ziemniakami z wody i zieloną sałatą stanowią niezły obiadek.
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 167
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 292
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 555
Udka z piekarnika są proste w wykonaniu i zawsze smaczne bez względu na to, j...
Odsłon: 167
Historia ciastek amaretti to więcej niż przepis, to symbol włoskiej gościnnoś...
Odsłon: 292
Przepis na mini pączki serowe, proste i szybkie do zrobienia. Pączki mięciutk...
Odsłon: 555
Składniki
Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mielonego mięsa i wyrób rękami z jajkiem na spoistą masę. W razie, gdyby masa była zbyt kleista można dodać nieco tartej bułki.
Wilgotnymi rękami utocz z masy mięsnej niewielkie pulpeciki, obtocz je wtartej bułce.
Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu i obsmaż na złoto pulpety. Wiem, że to niezdrowe, ale na smalcu smakują lepiej...
Posiekaj drobno koperek, łodyżki zachowaj w całości - zwiąż nitką.
Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aby otrzymać jasną zasmażkę.
Wlej do zasmażki zimny bulion, mieszaj energicznie, aby nie zrobiły się grudki. Wrzuć do rondelka związane łodyżki koperku i mieszając gotuj, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw do smaku.
Wlej sos do rondla z pulpetami, wsyp posiekany koperek, wymieszaj dokładnie i duś kilka minut pod przykryciem. Podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.