Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem coś dla mięsożerców! Chrupiące pulpeciki z wołowiny w sosie koperkowym - to dla równowagi dla roślinożerców. ;-) Podane z ziemniakami z wody i zieloną sałatą stanowią niezły obiadek.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 432
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 97
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 21
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 432
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 97
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 21
Składniki
Cebulę i czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj do mielonego mięsa i wyrób rękami z jajkiem na spoistą masę. W razie, gdyby masa była zbyt kleista można dodać nieco tartej bułki.
Wilgotnymi rękami utocz z masy mięsnej niewielkie pulpeciki, obtocz je wtartej bułce.
Rozgrzej tłuszcz w dużym rondlu i obsmaż na złoto pulpety. Wiem, że to niezdrowe, ale na smalcu smakują lepiej...
Posiekaj drobno koperek, łodyżki zachowaj w całości - zwiąż nitką.
Rozpuść w rondelku masło, dodaj mąkę i mieszaj energicznie, aby otrzymać jasną zasmażkę.
Wlej do zasmażki zimny bulion, mieszaj energicznie, aby nie zrobiły się grudki. Wrzuć do rondelka związane łodyżki koperku i mieszając gotuj, aż sos nieco zgęstnieje. Dopraw do smaku.
Wlej sos do rondla z pulpetami, wsyp posiekany koperek, wymieszaj dokładnie i duś kilka minut pod przykryciem. Podawaj z ziemniakami z wody i zieloną sałatą.