Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety wołowe z bananem

Pulpety wołowe z bananem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51817

Dodano:

Odsłon: 205

Tym razem postanowiliśmy troszkę pojechać. Taka fuzja w Indiach na bank by nie przeszła :P ale u nas już tak.

Składniki

  • 500 g wołowiny (najlepiej ligawy)
  • 1 jajko
  • 2 banany
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 4 łyżki mąki
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 100 g cukinii
  • 1 marchew
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka garam masala
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • cukier
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pulpety wołowe z bananem

Przygotowanie

  1. Mięso wyrabiamy z przyprawą i jajkiem.
    Banany obieramy, kroimy na 1-1,5 cm kawałki, skrapiamy sokiem z limonki.
    Bierzemy część farszu, owijamy każdy kawałek banana. Następnie pulpety obtaczamy w mące i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju.
    Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Razem z posiekaną cebulą i czosnkiem podsmażamy na maśle. Dodajemy pomidory, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wsypujemy mielony cynamon, wrzucamy pulpety i dusimy na niewielkim płomieniu przez 40 min.
    Całość doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń