Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z chleba w sosie pomidorowym

Pulpety z chleba w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 18659

Dodano:

Odsłon: 1380

Tym razem coś innego, dla osób którym zawsze zbywa trochę chleba, zamiast go wyrzucać zawsze można coś z niego stworzyć. Naprawdę warte spróbowania.

Składniki

  • Składniki na pulpety:
  • 8-10 dużych kromek czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 paczka przyprawy do kotletów mielonych
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • 2 duże łyżki czosnku w proszku
  • 1 duża łyżka przyprawy do kurczaka
  • Składniki na sos:
  • 1 litr rosołu może być z kostek
  • 2 kopiaste łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • Ponadto:
  • bułka tarta do panierowanie
  • olej do smażenia pulpetów
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pulpety z chleba w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  1. Z pięciu kromek chleba wydłubujemy środek i lekko go rozdrabniamy, pozostałe skórki i chleb namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody przez około 10 minut. Namoczony chleb odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy go do miski razem z rozdrobnionym suchym środkiem i następnie dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażona na oleju cebulę, jajka, tymianek, sproszkowany czosnek, przyprawę do zup, przyprawę do mięsa mielonego i przyprawę do kurczaka. Wszystko razem dokładnie miksujemy blenderem na jednolitą masę.

  2. Z masy chlebowej formujemy zgrabne kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej.

  3. Obtoczone w bułce tartej kuleczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor. Usmażone pulpety wykładamy na papierowy ręcznik aby obciekły z nadmiaru tłuszczu.

  4. W rondlu podgrzewamy masło, a następnie dodajemy mąkę lekko zasmażając ją, tak aby straciła smak surowizny.

  5. I podlewamy ją rosołem, cały czas mieszając aby nie porobiły nam się grudki, w takiej ilości aby powstał gęsty sos. Do sosu dodajemy przecier pomidorowy i całość gotujemy przez około 5 minut. A następnie dodajemy śmietanę.

  6. Gorące pulpety wykładamy na talerz i oblewamy je sosem pomidorowym. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 marca 2018 Świetny pomysł :) Tylko co zrobić, jak nic nie zostaje? ;) Chyba będę musiał schować jakiś chleb na lepsze czasy ;D Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 08 marca 2018 No proszę i jaki świetny pomysł na zużycie pieczywa,na dodatek jaki smaczny...:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń