Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne pulpety z cukinii i ziemniaków w pomidorowo-kokosowym sosie curry
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4598
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4063
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 19
Smakowite kąski serowe z ciasta parzonego są świetną alternatywą dla pieczywa...
Odsłon: 4598
Na moje rogaliki potrzebowałam 500 g mąki Dwa jajka 250 ml mleka 80 g m...
Odsłon: 4063
Białkowy chlebek proteinowy to wypiek, który łączy znakomity smak i wartości...
Odsłon: 19
Składniki
Ziemniaki ugotować i odstawić do przestygnięcia. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić ½ łyżeczki cukru i odstawić na sito do odcieknięcia na ok ½ h (od czasu do czasu ugniatać żeby dobrze odcisnąć wodę).
W międzyczasie przygotować sos: W garnku rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek i posiekane pomidory (świeże lub z puszki). Gotować ok 10 minut, zmiksować całość i przetrzeć przez sito żeby pozbyć się pestek i skórek. Gotować dalej ok 15 minut żeby odparować wodę.
Ziemniaki przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać cukinię, posiekaną drobno cebulę, jajka, mąkę ryżową, przyprawy, sok z cytryny i posiekaną kolendrę, wymieszać całość na jednolitą masę. Jak będzie za rzadka dodać jeszcze trochę mąki ryżowej.
Dokończyć sos: w drugim garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać przyprawy i pastę garam masala, gotować ok 3 minut, dodać sos pomidorowy i wymieszać dobrze, na koniec dodać mleczko kokosowe, cukier i sok z limonki, gotować ok 5 minut i zdjąć z ognia.
Na dużej patelni o nieprzywierającym dnie, rozgrzać olej i nakładać po łyżce masy. Smażyć z obu stron na rumiano. Kuleczki podawać z sosem i kolendrą. Dodatki to ryż albo placki typy pita, lub chlebki indyjskie.