Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym

Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 343 Ocena: 4145

Dodano:

Odsłon: 585

Moja propozycja na piątkowy obiad. Pulpety podawać z kaszą, makaronem lub ziemniakami.

Składniki

  • 1 filet z dorsza (około 50 dag)
  • 1 czerstwa bułka + kilka łyżek mleka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 jajko wiejskie
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. otrębów pszennych
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, 4 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filet z dorsza rozmrozić. Pokroić na mniejsze kawałki. Bułkę drobno pokroić i namoczyć w mleku. Pokroić cebulę i paprykę.

  2. Rybę, odciśniętą bułkę, cebulę i połowę papryki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, pieprz, paprykę ostrą oraz jajko.
    Wyrobić masę. Formować dłońmi małe pulpety, gdyż urosną nieco w czasie duszenia. Obtaczać je w mące. Gotowe pulpety włożyć do rondla
    z wodą, do której należy dodać wszystkie przyprawy, resztę pokrojonej papryki i koncentrat pomidorowy. Dusić pod przykryciem 10-15 minut na małym ogniu. Sos zagęścić mąką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń