Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone mięso z indyka doprawione czosnkiem, imbirem i chili, a do tego kokosowy sos curry. To proste i jakże pyszne danie podałam z ugotowanym na sypko ryżem basmati, szczodrze posypane świeżą kolendrą, siekanym czerwonym chili i prażonymi orzeszkami ziemnymi .......
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1593
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 335
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 131
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1593
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 335
Składniki
Do mięsa mielonego dodać tartą bułką, wymieszać. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do mięsa razem z drobno posiekaną papryczką chili i kolendrą. Wbić jajko i całość dokładnie wyrobić, doprawić do smaku solą. Uformować pulpety.
W garnku rozgrzać olej kokosowy. Pulpety obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć na talerz, odstawić.
Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na tym samym tłuszczu. Imbir i czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać do cebuli. Chwilę razem podsmażyć, dodać łyżkę pasty curry i mleko kokosowe. Do sosu przełożyć pulpety i gotować jeszcze przez 8-10 minut. Curry doprawić sosem rybnym, brązowym cukrem i sokiem z limonki.
Podawać z ryżem,posypane świeżą kolendrą, siekanym czerwonym chili i prażonymi orzeszkami ziemnymi.