Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z indyka w kremowym sosie śmietanowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je podawać z różnymi dodatkami-ryżem, kluskami czy ziemniakami. Danie proste i smaczne!
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Składniki
Bułkę zamaczamy w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na rumiano na łyżce masła i odstawiamy do przestygnięcia. Mięso dajemy do miski. Wbijamy jajko, dodajemy lekko odciśniętą kajzerkę, cebulę, garść posiekanego koperku i przyprawy. Masę dokładnie wyrabiamy. Dobrze wyrobione pulpety będą smaczniejsze. Teraz formujemy nieduże pulpeciki i obtaczamy je w mące. Z tej porcji mięsa wyjdzie nam około 15 niedużych pulpetów.
Do dużego rondla wlewamy litr wody, podgrzewamy ją i wrzucamy na wrzącą wodę marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotowe pulpety kładziemy ostrożnie do gotującej się marchewki w rondelku i gotujemy około 20 minut pod przykryciem, na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy do pulpetów maggi (lubczyk dodajemy na samym początku) i sok z cytryny. Mąkę łączymy z odrobiną wody i śmietaną. Jeśli śmietana jest kwaśna, należy ją zahartować. Zagęszczamy sos i wyłączamy ogień. Teraz dodajemy do pulpetów koperek i ewentualnie , jeśli jest potrzeba sól i pieprz do smaku. Pulpety z indyka w kremowym sosie śmietanowym gotowe!