Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z pieczarkami to smakowity pomył na danie obiadowe. Podaj je z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 130
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 86
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 370
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 130
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 86
Potrawka z mięsa mielonego wieprzowego z warzywami podana z ryżem. Warzywa po...
Odsłon: 370
Składniki
Namocz połamaną kajzerkę w mleku.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Zeszklij na maśle klarowanym.
Połącz w misce mięso, cebulę, jajko majeranek, natkę pietruszki i odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Krótko obsmaż je po każdej z stron (mięso ma jedynie lekko zarumienić się na powierzchni).
Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Dołóż odrobinę masła na patelnię, na której smażyła się cebula. Wysmaż pieczarki na rozgrzanym maśle na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dopraw je gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Oprócz pieczarki mąką i dokładnie wymieszaj. Stopniowo wlej na patelnię ciepły bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki mąki.
Do sosu, który powstał na patelni, dodaj tymianek, wędzoną paprykę oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj sos przez kilka minut, po czym dołóż na patelnię pulpety.
Duś całość pod przykryciem przez około 20 minut (na palniku o niskiej mocy). Na koniec wmieszaj w sos zahartowaną nim kwaśną śmietanę.
Przed podaniem udekoruj pulpety z pieczarkami natką pietruszki.