Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z pieczarkami to smakowity pomył na danie obiadowe. Podaj je z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18044
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 503
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 978
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7517
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8858
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18044
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 503
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 978
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7517
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8858
Składniki
Namocz połamaną kajzerkę w mleku.
Obierz i posiekaj drobno cebulę. Zeszklij na maśle klarowanym.
Połącz w misce mięso, cebulę, jajko majeranek, natkę pietruszki i odciśniętą z nadmiaru mleka kajzerkę. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Zwilżonymi wodą dłońmi uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Krótko obsmaż je po każdej z stron (mięso ma jedynie lekko zarumienić się na powierzchni).
Opłucz pieczarki i pokrój na plasterki. Dołóż odrobinę masła na patelnię, na której smażyła się cebula. Wysmaż pieczarki na rozgrzanym maśle na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dopraw je gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Oprócz pieczarki mąką i dokładnie wymieszaj. Stopniowo wlej na patelnię ciepły bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki mąki.
Do sosu, który powstał na patelni, dodaj tymianek, wędzoną paprykę oraz trochę soli i pieprzu. Gotuj sos przez kilka minut, po czym dołóż na patelnię pulpety.
Duś całość pod przykryciem przez około 20 minut (na palniku o niskiej mocy). Na koniec wmieszaj w sos zahartowaną nim kwaśną śmietanę.
Przed podaniem udekoruj pulpety z pieczarkami natką pietruszki.