Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy pulpety z piekarnika mogą być równie soczyste i pełne smaku? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1068
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5620
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8743
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18069
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1068
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5620
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8743
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18069
Składniki
Przygotuj masę mięsną. Do dużej miski włóż mięso mielone. Dodaj jajko, bułkę tartą, mleko, przeciśnięty czosnek, parmezan, drobno pokrojoną paprykę, natkę pietruszki oraz majeranek. Dopraw solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszaj dłońmi lub łyżką aż masa będzie jednolita. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodaj odrobinę więcej bułki tartej.
Z masy formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
Każdy pulpet delikatnie posmaruj z wierzchu oliwą z oliwek, np. za pomocą pędzelka kuchennego.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C (góra-dół) przez około 20-25 minut aż będą rumiane. Możesz na koniec włączyć funkcję termoobiegu lub grill na 2–3 minuty, by skórka była bardziej chrupiąca.