Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pulpety z sosem pieczarkowym to prawdziwy obiadowy klasyk, który zachwyca prostotą i smakiem. Soczyste mięsne kulki zanurzone w kremowym i aromatycznym sosie pieczarkowym – to brzmi jak danie idealne, prawda? Pulpety świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami lub makaronem, tworząc sycący i smaczny posiłek. Jeśli masz dostęp do grzybów leśnych, śmiało dorzuć je do pieczarek, by dodać daniu jeszcze więcej wyjątkowego aromatu.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 256
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1074
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 73
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 256
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1074
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 73
Składniki
Bułkę tartą wsyp do dużej miski i zalej mlekiem. Odstaw na ok. 15 minut, aż proszek wchłonie płyn. Następnie rozmieszaj łyżką, dodaj mielone mięso, startą na małych oczkach tarki jarzynowej cebulkę (możesz ją także bardzo drobno posiekać), dopraw solą, czarnym pieprzem i dokładnie wymieszaj lub wyrób masę ręką. W razie potrzeby dolej 1-2 łyżki wody. Z gotowej masy nabieraj porcje i formuj małe klopsiki – wielkości orzecha włoskiego lub lekko większe. Następnie delikatnie obtocz w mące, a nadmiar strzepnij.
Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i łyżkę masła, a gdy się połączą obsmażaj (partiami) mięsne kulki ze wszystkich stron. Gotowe pulpety przełóż na talerz.
Przygotuj sos. Na tej samej patelni rozpuść łyżkę masła i wrzuć obraną i drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażaj kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Na patelnię wrzuć oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i smaż na nieco większym ogniu, aż wilgoć odparuje. Na koniec dopraw solą, czarnym oraz ziołowym pieprzem.
Na patelnię wlej bulion, przełóż pulpety, zamknij pokrywę i gotuj na średnim/małym ogniu ok. 40 minut.
Do szklanki przelej odrobinę gorącego sosu, wsyp mąkę i energicznie wymieszaj. Następnie dodaj do tego śmietanę, ponownie wymieszaj i przelej zawartość szklanki do sosu pieczarkowego. Mieszaj od czasu do czasu i pozwól, aby sos się zagotował i zgęstniał.
Gotowe pulpety z sosem pieczarkowym serwuj na talerz i posyp natką pietruszki. Podawaj z ziemniaczanym puree lub ziemniakami z wody. Sprawdzi się także gotowany makaron lub warzywa na parze.