Do góry

Dania główne Przepis na:

Purée ze skwarkami

Purée ze skwarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Purée ze skwarkami"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do lekkiego ostudzenia.

  2. Przestudzone ziemniaki (na tyle, by dało się je wziąć do ręki) obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę lub ubij starannie tłuczkiem na puszyste purée. Możesz też zmielić ziemniaki w maszynce do mięsa.

  3. Wędzony boczek pokrój w plasterki, a następnie w kosteczkę. Cebule obierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem pokrój w grubsze piórka.

  4. Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć na nią pokrojony w kosteczkę boczek. Ogrzewaj na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną rumiane skwarki. Wówczas zmniejsz ogień i wrzuć poszatkowaną cebulę.

  5. Smaż cebulę z boczkiem, cały czas mieszając, na złoty kolor. Gałązki natki (lub innych ziół, np. szczypiorku albo koperku) umyj, osusz starannie. Oderwij listki z łodyżek, poszatkuj.

  6. Ziemniaczane purée wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i miękkim masłem na kremową masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Polej skwarkami z cebulą, posyp natką.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń