Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Purée ze skwarkami"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 657
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 30
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, włóż do garnka z posolonym wrzątkiem i ugotuj w mundurkach do miękkości (około 20 minut). Odlej, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Przestudzone ziemniaki (na tyle, by dało się je wziąć do ręki) obierz z łupinek i przeciśnij przez praskę lub ubij starannie tłuczkiem na puszyste purée. Możesz też zmielić ziemniaki w maszynce do mięsa.
Wędzony boczek pokrój w plasterki, a następnie w kosteczkę. Cebule obierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem pokrój w grubsze piórka.
Rozgrzej suchą patelnię, wrzuć na nią pokrojony w kosteczkę boczek. Ogrzewaj na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną rumiane skwarki. Wówczas zmniejsz ogień i wrzuć poszatkowaną cebulę.
Smaż cebulę z boczkiem, cały czas mieszając, na złoty kolor. Gałązki natki (lub innych ziół, np. szczypiorku albo koperku) umyj, osusz starannie. Oderwij listki z łodyżek, poszatkuj.
Ziemniaczane purée wymieszaj z kilkoma łyżkami mleka i miękkim masłem na kremową masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Polej skwarkami z cebulą, posyp natką.Źródło: Świat kobiety