Do góry

Dania główne Przepis na:

Puszyste placki ziemniaczane

Puszyste placki ziemniaczane

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 103

Dodano:

Odsłon: 172

Myślę , że dzisiejszy obiad mimo swojej prostoty zachwyca nie jedną osobę i przywołuje wspomnienia z rodzinnego domu. Z czym podać ? Zapraszam . https://www.malgoskawkuchni.com/2020/06/placki-ziemniaczane-z-soda.html

Składniki

  • * 6 dużych ziemniaków * Mąka pszenna * 2 jajka * 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • * 2 łyżeczki sody oczyszczonej * Pół łyżeczki soli * Olej rzepakowy
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Puszyste placki ziemniaczane

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy , myjemy , osuszamy . Jeżeli używamy tarki ręcznej zostawiamy ziemniaki w całości .Jeżeli używamy maszynki do tarcia ziemniaków , kroimy je na pół wzdłuż .
    Ścieramy . Usuwamy wszystkie twarde kawałki - jeśli robimy to na maszynce.
    Dodajemy 2 całe jajka , sól ,śmietanę . Mieszamy drewnianą łyżką . W kolejnym kroku dosypujemy stopniowo mąkę oraz sodę oczyszczoną i dokładnie mieszamy . Mąki dodajemy tyle , aby konsystencja połączonych składników była dosyć gęsta , ale jednocześnie aby swobodnie można było nabierać na łyżkę . Dobra konsystencja to taka , która po nabraniu na łyżkę swobodnie spada a jednocześnie po nałożeniu na patelnię utrzymuje się na miejscu .
    Na rozgrzany olej nakładamy dużą łyżką stołową ciasto . Smażymy na średnim ogniu z obydwu stron na rumiany kolor .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń