Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Puszyste roladki z pesto"
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Dwa jajka roztrzep z dwiema łyżkami wody mineralnej. Przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej 1 łyżeczkę oleju. Wylej masę i smaż na małym ogniu, aż omlet zacznie się ścinać. Wtedy posyp go łyżką tartego sera.
Patelnię przykryj pokrywką i smaż, aż omlet całkiem się zetnie, a ser rozpuści. Gotowy placek ostrożnie zsuń na płaski talerz. W taki sam sposób usmaż jeszcze trzy omlety.
Na dwóch omletach rozłóż plasterki szynki i posmaruj je zielonym pesto. Zwiń ciasne ruloniki. Każdy pokrój na 4 ukośne kawałki, powbijaj w nie drewniane patyczki. Roladki ułóż na półmisku.
Mozzarellę osącz z zalewy, pokrój w cienkie plasterki. Bazylię opłucz, osusz, listki poodrywaj od gałązek. Dwa pozostałe omlety posmaruj czerwonym pesto. Rozłóż na nich plasterki mozzarelli i połowę listków bazyli.
Zwiń rulony, pokrój je i ułóż na półmisku tak jak omleciki z zielonym pesto. Udekoruj pozos tałymi listkami bazylii.
Przepis na aromatyczne smarowidło
Zielone pesto zrobisz sama, miksując oliwę z bazylią, tartym parmezanem, nasionami słonecznika, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Robiąc czerwone pesto, dodaj kilka suszonych pomidorów z zalewy. Możesz też pesto zastąpić równie pyszną pastą z oliwkami. Oto przepis!
Krok 1. Osącz z zalewy po 1/2 szkl. ciemnych i zielonych oliwek bez pestek, 8 kawałków suszonych pomidorów oraz 2 łyżki kaparów. Obierz 3–4 ząbki czosnku.
Krok 2. Wszystkie przygotowane przełóż do blendera. Dodaj 2 łyżki drobno startego sera typu parmezan, wlej 2–3 łyżki oliwy z oliwek. Zmiksuj na jednolitą masę. Przypraw ją solą i mielonym pieprzem, wymieszaj.Źródło: Tina