Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to potrawa kuchni regionalnej. Dokładnie pochodzi z rejonów wielkopolski. Pyry to w gwarze poznańskiej ziemniaki, a gzik to twarożek odpowiednio przyprawiony. Potrawa ta będzie idealna na piątkowy obiad. Jest sycąca i bardzo dobra.
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1332
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 73
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4394
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 127
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1332
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 73
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4394
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 127
Składniki
Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy do miękkości około godziny.
W czasie kiedy ziemniaki będą się piekły, możemy przygotować gzik. Postępujemy dokładnie tak jak w przypadku twarożku śniadaniowego. Ser biały rozdrabniamy widelcem i dodajemy śmietanę. Warzywa kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dorzucamy do twarogu. Siekamy koperek i połowę dodajemy do sera (drugą połowę pozostawiamy do posypania ziemniaków). Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Wszystko dokładnie mieszamy.
Kiedy ziemniaki są już gotowe, rozwijamy je, nacinamy i lekko wydrążamy środek. Tam wkładamy kawałeczek masła i przykrywamy gzikiem. Można je podawać jako oddzielne danie lub jako dodatek do dania głównego. Smacznego ;)