Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 378 Ocena: 4791

Dodano:

Odsłon: 5491

Jest to potrawa kuchni regionalnej. Dokładnie pochodzi z rejonów wielkopolski. Pyry to w gwarze poznańskiej ziemniaki, a gzik to twarożek odpowiednio przyprawiony. Potrawa ta będzie idealna na piątkowy obiad. Jest sycąca i bardzo dobra.

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • kawałek masła
  • 250 g sera białego
  • 3-4 łyżki śmietany
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki gruntowe
  • ząbek czosnku
  • pęczek koperku
  • Pieprz
  • Sól
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyry z gzikiem

Przygotowanie

  1. Ziemniaki porządnie myjemy i szorujemy pozostawiając je w mundurkach. Doprawiamy je oliwą, solą i pieprzem. Każdego ziemniaka owijamy osobno folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy do miękkości około godziny.

  2. W czasie kiedy ziemniaki będą się piekły, możemy przygotować gzik. Postępujemy dokładnie tak jak w przypadku twarożku śniadaniowego. Ser biały rozdrabniamy widelcem i dodajemy śmietanę. Warzywa kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dorzucamy do twarogu. Siekamy koperek i połowę dodajemy do sera (drugą połowę pozostawiamy do posypania ziemniaków). Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy i dodajemy do twarogu. Wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Kiedy ziemniaki są już gotowe, rozwijamy je, nacinamy i lekko wydrążamy środek. Tam wkładamy kawałeczek masła i przykrywamy gzikiem.
    Można je podawać jako oddzielne danie lub jako dodatek do dania głównego.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń