Sycąca , aromatyczna , idealna na drugie danie lub do pracy.
Pyszna zapiekanka
Składniki
- Ziemniaki średnie - 3 szt
- Mięso mielone wieprzowe - 25 dag
- Cebula biała - 2 szt
- Boczek wędzony - 30 dag
- Cukinia średnia - 1/2 szt
- Pomidory suszone krojone w zalewie - 1/2 słoiczka
- Ser mozzarella - 20 dag
- Jajko kurze - 1 szt
- Tarta bułka - 2 łyżki
- Śmietana 18 % - 1/2 szklanki
- Czosnek - 2 ząbki
- Przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżeczki
- Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
- Sól, pieprz czarny mielony
Składniki
- Ziemniaki średnie - 3 szt
- Mięso mielone wieprzowe - 25 dag
- Cebula biała - 2 szt
- Boczek wędzony - 30 dag
- Cukinia średnia - 1/2 szt
- Pomidory suszone krojone w zalewie - 1/2 słoiczka
- Ser mozzarella - 20 dag
- Jajko kurze - 1 szt
- Tarta bułka - 2 łyżki
- Śmietana 18 % - 1/2 szklanki
- Czosnek - 2 ząbki
- Przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżeczki
- Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
- Sól, pieprz czarny mielony

Potrzebne przybory kuchenne
Naczynie żaroodporne, tarka, nóż , deska do krojenia
Etapy przygotowania
Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać, wbić jajko , dodać tartą bułkę , wymieszać. Cebulę obrać , pokroić w krążki. Ziemniaki obrać , pokroić w plastry. Boczek pokroić w cienkie plasterki , Cukinię umyć pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać rzędami : plaster ziemniaka, z porcji mielonego mięsa uformować kulkę , następnie ją spłaszczyć ułożyć na ziemniaku.

Na mięso ułożyć plasterek cebuli, na nim plasterek boczku, plasterek ziemniaka , plasterek cukinii , trochę suszonych pomidorów. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.

Ułożyć dalej plasterek ziemniaka , plaster z mięsa mielonego i dalej kolejno aż do wyczerpania składników.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 30 minut. Gdy piecze się zapiekanka, obrać czosnek , przecisnąć przez praskę , dodać do śmietany , doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Po 30 minutach wyjąć zapiekankę polać śmietaną z czosnkiem , posypać utartym serem, wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 147
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 147



Składniki
- Ziemniaki średnie - 3 szt
- Mięso mielone wieprzowe - 25 dag
- Cebula biała - 2 szt
- Boczek wędzony - 30 dag
- Cukinia średnia - 1/2 szt
- Pomidory suszone krojone w zalewie - 1/2 słoiczka
- Ser mozzarella - 20 dag
- Jajko kurze - 1 szt
- Tarta bułka - 2 łyżki
- Śmietana 18 % - 1/2 szklanki
- Czosnek - 2 ząbki
- Przyprawa do mięsa wieprzowego - 2 łyżeczki
- Zioła prowansalskie - 2 łyżeczki
- Sól, pieprz czarny mielony
Mięso doprawić solą, pieprzem, przyprawą do mięsa wieprzowego, wymieszać, wbić jajko , dodać tartą bułkę , wymieszać. Cebulę obrać , pokroić w krążki. Ziemniaki obrać , pokroić w plastry. Boczek pokroić w cienkie plasterki , Cukinię umyć pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać rzędami : plaster ziemniaka, z porcji mielonego mięsa uformować kulkę , następnie ją spłaszczyć ułożyć na ziemniaku.
Na mięso ułożyć plasterek cebuli, na nim plasterek boczku, plasterek ziemniaka , plasterek cukinii , trochę suszonych pomidorów. Doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.
Ułożyć dalej plasterek ziemniaka , plaster z mięsa mielonego i dalej kolejno aż do wyczerpania składników.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić i piec 30 minut. Gdy piecze się zapiekanka, obrać czosnek , przecisnąć przez praskę , dodać do śmietany , doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ser utrzeć na tarce o grubszych otworach. Po 30 minutach wyjąć zapiekankę polać śmietaną z czosnkiem , posypać utartym serem, wstawić i piec do dobrego zrumienienia sera.
Podawać z ulubionymi dodatkami.