Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne gołąbki z sosem pomidorowym

Pyszne gołąbki z sosem pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 1779

Dodano:

Odsłon: 664

Pyszne gołąbki z przepisu mojej mamy :)

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 250g -300g ryżu
  • cebula 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko,olej
  • sól do smaku,pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 l bulionu mięsnego
  • 0,5 l sosu pomidorowego takiego w butelce lub kartoniku
  • do smaku sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra
  • 1 duża główka białej kapusty
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Z kapusty obrać wierzchnie liście, wyciąć głąb i ostrożnie włożyć do garnka. Po kilku minuta pierwsze liście zaczną odchodzić więc je ostrożnie wyciągać. Z kolejnymi warstwami liści postępować tak samo. Liście układać na ściereczce by odsączyć je z nadmiaru wody i ostudzić.
    Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
    Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć na złoto cebulę. Pod koniec dodać czosnek. Całość razem z tłuszczem wlać do mięsa. Dodać ostudzony ryż, jajko i wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku.
    Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety.Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty takie albo uszkodzone albo małe itp.:)i na nich układamy gołąbki i także przykrywamy kapustką :).
    Przygotowanie sosu:
    Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać bulion, sos pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy zagotować i lekko zredukować. Sos doprawić przyprawami a jeśli jest zbyt kwaśny dodać odrobinę cukru. Gotowym sosem zalać gołąbki ale tak by od góry blaszki było około 2 cm wolnego miejsca. Resztę sosu odłożyć.
    Przykryć obgotowanymi liśćmi kapusty i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem. Piec 1 godzinę.

    Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z wierzchu kapustę. Gołąbki przełożyć do innego naczynia a do odłożonego sosu pomidorowego zlać sos z blaszki. Sos ponownie zagotować a jeśli jest zbyt rzadki lekko zagęścić mąką.
    Gotowe gołąbki polać sosem i gotowe :)
    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 lutego Nie ma to jak domowe gołąbki, a jeszcze z przepisu mamy, to już NIEBO :D Zapach chyba czuć na całym Zagórzu, aż z ciekawości zadzwonię do kuzynki ;)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń