Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne gołąbki z przepisu mojej mamy :)
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1187
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1187
Składniki
W dużym garnku zagotować wodę i lekko osolić. Z kapusty obrać wierzchnie liście, wyciąć głąb i ostrożnie włożyć do garnka. Po kilku minuta pierwsze liście zaczną odchodzić więc je ostrożnie wyciągać. Z kolejnymi warstwami liści postępować tak samo. Liście układać na ściereczce by odsączyć je z nadmiaru wody i ostudzić. Ryż ugotować al dente w osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju i podsmażyć na złoto cebulę. Pod koniec dodać czosnek. Całość razem z tłuszczem wlać do mięsa. Dodać ostudzony ryż, jajko i wymieszać na jednolitą masę. Ewentualnie dosolić do smaku. Z liści wyciąć zgrubiały nerw. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać roladki tak jak krokiety.Na dno naczynia żaroodpornego układamy liście kapusty takie albo uszkodzone albo małe itp.:)i na nich układamy gołąbki i także przykrywamy kapustką :). Przygotowanie sosu: Na niewielkiej ilości oleju zeszklić pokrojoną cebulę. Wlać bulion, sos pomidorowy, dodać koncentrat pomidorowy zagotować i lekko zredukować. Sos doprawić przyprawami a jeśli jest zbyt kwaśny dodać odrobinę cukru. Gotowym sosem zalać gołąbki ale tak by od góry blaszki było około 2 cm wolnego miejsca. Resztę sosu odłożyć. Przykryć obgotowanymi liśćmi kapusty i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem. Piec 1 godzinę. Po wyjęciu z piekarnika zdjąć z wierzchu kapustę. Gołąbki przełożyć do innego naczynia a do odłożonego sosu pomidorowego zlać sos z blaszki. Sos ponownie zagotować a jeśli jest zbyt rzadki lekko zagęścić mąką. Gotowe gołąbki polać sosem i gotowe :) SMACZNEGO!!!