Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne i chrupiace kotlety z bakłażana

Pyszne i chrupiace kotlety z bakłażana

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 240

Dodano:

Odsłon: 459

Zaskakujące proste danie na letnią kolację z przyjaciółmi lub każdą inną okazję :) W słonecznej Italii są bardzo popularne i istnieje kilka wersji tego pysznego dania. Warto spróbować. A więc Panie, Panowie... Kotolette di melanzane!

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • Bułka tarta
  • Mąka
  • 3 jajka
  • Olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pyszne i chrupiace kotlety z bakłażana

Przygotowanie

  1. Bakłażany umyj, odetnij końcówki i pokrój na plastry o grubości ok 1,5 cm. Posyp je solą, zostaw na pół godziny żeby straciły gorycz. Potem dokładnie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Mąkę i bułkę tartą wsyp do osobnych miseczek. Do trzeciej wbij jajka, dodaj sól i pieprz do smaku i rozbij widelcem. Panieruj plastry najpierw w mące, potem jajku, na koniec obtocz w bułce tartej.

  3. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu ale nie na bardzo silnym ogniu. Smaż z obu stron na złoto. Przekładaj na talerz przykryty ręcznikiem papierowym żeby odsączyć z tłuszczu.

  4. Podawaj gorące z ulubionym sosem pomidorowym.

  5. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń