Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, propozycja na leczo z cukinią i kalafiorem, tak przygotowane leczo jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis.
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 680
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 148
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 86
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 680
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 148
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 86
Składniki
Najpierw przygotuję wszystkie składniki na leczo: Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie, kilkucentymetrowe paseczki. Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję. Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Umyty kalafior kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii. Wypłukaną natkę pietruszki, siekam. Obraną ze skórki kiełbasę, kroję na mniejsze kawałki. Pomidory obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.
Gotowanie lecza – najlepiej jest użyć garnka o pojemności około 5 L: W garnku rozgrzewam olej i smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła. Następnie do cebuli dodaję paprykę, dodaję wodę i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach dodaję cukinię, pomidory, kalafior, doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, dodaję ziele angielskie, listki laurowe, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 20 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie, na patelni podsmażam kiełbasę przez kilka minut, tak żeby się zrumieniła.
Gdy warzywa są już miękkie, dodaję podsmażoną kiełbasę dodaję tymianek, lubczyk, czosnek, natkę pietruszki, dokładnie mieszam i duszę jeszcze pod przykryciem około 5 minut. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – leczo jest gotowe. Leczo z cukinią i kalafiorem jest gotowe. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa