Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszne leczo z kalafiorem i cukinią

Pyszne leczo z kalafiorem i cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 132 Ocena: 78213

Dodano:

Odsłon: 1943

Witam serdecznie, propozycja na leczo z cukinią i kalafiorem, tak przygotowane leczo jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • Duży garnek o pojemności około 5 L
  • 1 mały kalafior lub ½ dużego (około 600 g)
  • 1 kg pomidorów
  • około 1 kg papryki czerwonej
  • około 300 g cebuli
  • około 1 kg cukinii
  • około 600 g dobrej kiełbasy (ja użyłam swojskiej)
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki wody (około 150 ml)
  • 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki lubczyku, 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję wszystkie składniki na leczo:

    Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie, kilkucentymetrowe paseczki.
    Cebulę kroję w drobną kostkę.
    Czosnek drobniutko kroję.
    Umytą cukinię kroję w nie za dużą kostkę.
    Umyty kalafior kroję na mniejsze kawałki i dodaję do cukinii.
    Wypłukaną natkę pietruszki, siekam.
    Obraną ze skórki kiełbasę, kroję na mniejsze kawałki.
    Pomidory obieram ze skórki, przekrawam na pół, usuwam zgrubienie od łodyżki i kroję na mniejsze kawałki.

  2. Gotowanie lecza – najlepiej jest użyć garnka o pojemności około 5 L:
    W garnku rozgrzewam olej i smażę cebulę przez kilka minut, tak żeby się zeszkliła.
    Następnie do cebuli dodaję paprykę, dodaję wodę i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Po 15 minutach dodaję cukinię, pomidory, kalafior, doprawiam solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą, dodaję ziele angielskie, listki laurowe, mieszam i jeszcze duszę pod przykryciem około 20 minut, do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.

    W tym czasie, na patelni podsmażam kiełbasę przez kilka minut, tak żeby się zrumieniła.

  3. Gdy warzywa są już miękkie, dodaję podsmażoną kiełbasę dodaję tymianek, lubczyk, czosnek, natkę pietruszki, dokładnie mieszam i duszę jeszcze pod przykryciem około 5 minut.
    Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – leczo jest gotowe.

    Leczo z cukinią i kalafiorem jest gotowe. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń