Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na pyszny gulasz! To danie zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Prawdziwy pewniak.
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3295
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1299
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1819
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3295
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1299
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1819
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 598
Składniki
Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej kostkę pieczeniową, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie.
Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, następnie partiami podsmażamy na złoto, na patelni z olejem. Smażąc, obracamy każdy kawałek, by był równomiernie przysmażony z każdej strony. Po usmażeniu każdej partii, przekładamy mięso do garnka z bulionem.
Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy szczyptę cukru, soli i smażymy na złoto. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem.
Następnie smażymy marchewkę pokrojoną w plasterki. Marchewkę przyprószamy łyżką mąki, dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i mieszamy, aż warzywa będą oblepione mąką. Podlewamy wodą, dokładnie mieszamy do dna i wlewamy do garnka z mięsem.
Do mięsa wlewamy wino, dodajemy jeszcze kilka gałązek tymianku, szczyptę oregano, majeranku i całość dusimy około godziny.
Po tym czasie myjemy i odcedzamy pieczarki. Te większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i (również partiami) wrzucamy pieczarki. Każdą partię grzybów przyprawiamy pieprzem i podsmażamy na złoto. Oczywiście podczas smażenia (tak, jak mięso) odwracamy pieczarki, żeby równo przysmażyły się z każdej strony.
Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa i nadal dusimy, co jakiś czas mieszając, żeby gulasz nie przywarł do garnka.
Gdy mięso będzie już prawie miękkie, na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Mieszamy, aż lekko zbrązowieje i wlewamy do naszego gulaszu.
Gotowy gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, ziemniakami lub chlebem. Można serwować z kiszonym ogórkiem.
Smacznego!