Do góry

Dania główne Przepis na:

Pyszny i kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami

Pyszny i kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 8032

Dodano:

Odsłon: 34030

Sprawdzony przepis na pyszny gulasz! To danie zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Prawdziwy pewniak.

Składniki

  • 80 dag mięsa wieprzowego (szynka)
  • 20 dag małych pieczarek
  • 3 średnie marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • 1/2 kostki pieczeniowej
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 2 listki laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • słodka papryka
  • szczypta cukru
  • łyżeczka mąki
  • oregano
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • łyżka smalcu
  • olej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pyszny i kruchy gulasz wieprzowy z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody i rozpuszczamy w niej kostkę pieczeniową, dodajemy listki laurowe i ziele angielskie.

  2. Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, następnie partiami podsmażamy na złoto, na patelni z olejem. Smażąc, obracamy każdy kawałek, by był równomiernie przysmażony z każdej strony. Po usmażeniu każdej partii, przekładamy mięso do garnka z bulionem.

  3. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy szczyptę cukru, soli i smażymy na złoto. Usmażoną cebulę przekładamy do garnka z mięsem.

  4. Następnie smażymy marchewkę pokrojoną w plasterki. Marchewkę przyprószamy łyżką mąki, dodajemy czosnek pokrojony w drobną kosteczkę i mieszamy, aż warzywa będą oblepione mąką. Podlewamy wodą, dokładnie mieszamy do dna i wlewamy do garnka z mięsem.

  5. Do mięsa wlewamy wino, dodajemy jeszcze kilka gałązek tymianku, szczyptę oregano, majeranku i całość dusimy około godziny.

  6. Po tym czasie myjemy i odcedzamy pieczarki. Te większe kroimy na pół, mniejsze pozostawiamy w całości. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i (również partiami) wrzucamy pieczarki. Każdą partię grzybów przyprawiamy pieprzem i podsmażamy na złoto. Oczywiście podczas smażenia (tak, jak mięso) odwracamy pieczarki, żeby równo przysmażyły się z każdej strony.

  7. Przesmażone pieczarki dodajemy do mięsa i nadal dusimy, co jakiś czas mieszając, żeby gulasz nie przywarł do garnka.

  8. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy 2 łyżki słodkiej papryki. Mieszamy, aż lekko zbrązowieje i wlewamy do naszego gulaszu.

  9. Gotowy gulasz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z kaszą, ziemniakami lub chlebem. Można serwować z kiszonym ogórkiem.

  10. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anonymous.270181 06 lipca 2016 I całość popijamy 2 łyżkami kwaśnej śmietany.Smacznego

12 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń